ALIMENTACIÓ

Antoni Vigo, de l'Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya, rep el el Diploma de Mestre Artesà Alimentari

El lliurament ha tingut lloc en un acte presidit pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, a l’Ateneu Barcelonès.
Cansaladeria Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya
photo_camera Antoni Vigo, de la Cansaladeria Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya, rep el el Diploma de Mestre Artesà Alimentari

Antoni Vigo Pubill, de la Cansaladeria-xarcuteria Antiga Casa Jaume de Bellver de Cerdanya, ha rebut el diploma que l'acredita com a mestre carnisser, cansalader i xarcuter.  El lliurament ha tingut lloc en un acte presidit pel conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, a l’Ateneu Barcelonès, on han estat guardonades 28 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari, un reconeixement a tota una trajectòria professional.

El conseller, acompanyat pel secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha destacat la importància d’aquests guardons, amb els quals “any rere any es fa evident la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. Un tipus de produccióque, conjuminant ofici, creativitat, tradició i innovació, produeix aliments que transmeten cultura, història i identitat col·lectiva. I, alhora, també reforcen l’arrelament social i dinamitzen l’economia i el desenvolupament territorial.”

Mascort ha afirmat que el Govern “considera els artesans dels aliments una part imprescindible del nostre patrimoni de país, i, per això, estem compromesos a protegir les seves formes tradicionals de producció i garantir la seva pervivència. El Departament d’Acció Climàtica, mitjançant el Pla estratègic de l’alimentació, ha obert dues noves línies d’ajut destinades a la promoció de productes alimentaris artesans, a més de la que tradicionalment ja disposaven els gremis, d’accés a la promoció dels distintius de qualitat”.

Creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.113 diplomes.

L'atorgament es fa a proposta de les entitats de representació i defensa dels artesans/es o bé del Departament d'Agricultura, amb l'informe previ de la Comissió d'Artesania Alimentària. El Diploma de Mestre artesà té validesa indefinida.