PROTESTES PAGESES

Els pagesos reactiven les protestes i tallen els principals passos fronterers pirinencs

A l'Alt Pirineu els agricultors tallen l'N-152 a Puigcerdà, l'N-145 a la Seu d'Urgell i l'N-230 a Bossòst
Revolta Pagesa frontera 4
photo_camera Tractorada a la rotonda de la Farga de Moles tallant l'accés a Andorra / Feliu Sirvent

Els pagesos han reactivat aquest dilluns les protestes amb l'objectiu de fer sentir la seva veu a Europa en plena campanya electoral. Diversos tractors bloquegen des de les deu del matí els principals passos fronterers amb França. A l'Alt Pirineu els agricultors tallen l'N-152 a Puigcerdà, l'N-145 a la Seu d'Urgell i l'N-230 a Bossòst.

Més de 200 pagesos tallen a la Farga de Moles la frontera amb Andorra

Convocada per Revolta Pagesa, la protesta està previst que s'allargui durant 24 hores i té el suport de diverses associacions agràries d'arreu de l'Estat i també dels agricultors francesos. Els pagesos reclamen més seguretat alimentària sobre els productes importats, prioritzar els locals i menys pressió fiscal en les energies.

Revolta Pagesa frontera 1
Tractorada a la rotonda de la Farga de Moles tallant l'accés a Andorra / Feliu Sirvent

Més de 200 pagesos tallen des de dos quarts d'onze del matí l'N-145 a la Farga de Moles, just abans de la frontera amb Andorra. Reclamen més control i vigilància en les importacions de fora d'Europa i menys pressió fiscal en les energies per compensar l'augment de costos que el sector pateix. "Ens costa molt guanyar-nos la vida", ha lamentat Adrià Ubach, representant de Plataforma Pagesa a l'Alt Urgell. La protesta de la Seu d'Urgell és l'única de les convocades arreu del país que afecta la frontera amb Andorra. El trànsit es tallarà durant 24 hores i no es deixa passar cap vehicle, a excepció dels serveis d'emergències. Això sí, garanteixen que els estudiant andorrans podran desplaçar-se dimarts a la Seu d'Urgell a fer la selectivitat.

El tall de la Farga de Moles, dins el municipi de les Valls de Valira, aplega agricultors i ramaders de l'Alt Pirineu, Ponent i les Terres de l'Ebre, així com també de les comarques de la Conca de Barberà i el Baix Penedès. Una vintena de tractors bloquegen l'última rotonda abans d'arribar a la duana amb Andorra, tot i que el gruix dels assistents ha vingut amb cotxes.

Revolta Pagesa frontera Foto Anna Berga
Tractorada a la rotonda de la Farga de Moles tallant l'accés a Andorra / Anna Berga

Els concentrats ja han començat a preparar l'espai on passaran les pròximes 24 hores. Han instal·lat diverses carpes per resguardar-se del sol, i també es preveu que de cara a la nit alguns dels assistents muntin tendes de campanya per dormir.

Els convocants de Plataforma Pagesa han llegit un manifest on han reiterat les seves demandes. "Ens costa molt guanyar-nos la vida i estem molt en contra de les polítiques europees", ha remarcat el representant de la plataforma a l'Alt Urgell, Adrià Ubach, que també ha demanat "empatia" als afectats pel tall.

Revolta Pagesa frontera 2
Tractorada a la rotonda de la Farga de Moles tallant l'accés a Andorra / Feliu Sirvent

El sector ha tornat a les carreteres després de les protestes del mes de febrer, que van col·lapsar les principals vies de comunicació durant diversos dies. Aquesta vegada, però, Unió de Pagesos, que té representació majoritària a Catalunya, no hi dona suport perquè no veu "legítim" mobilitzar-se en plena campanya electoral per les eleccions europees.

El Govern d'Andorra ho considera inacceptable

El Govern d'Andorra considera inacceptable que Andorra sigui víctima de la problemàtica provocada per les reclamacions dels pagesos catalans, “en les quals no té capacitat de resolució”. El govern andorrà ha aconseguit un acord perquè puguin circular els vehicles d'emergència però no s'han atès les exigències plantejades per l'executiu perquè la mobilització dels pagesos catalans no perjudiqui a Andorra. 

Tallen l'N-230 i l'accés al port del Portilhon a Bossòst 

Uns 250 pagesos han tallat l'N-230 a Bossòst (Val d'Aran) i el port del Portilhon per fer sentir el malestar del sector. El tall és total i solament deixen passar el transport sanitari, d'emergències o l'escolar. A la protesta de Bossòst s'hi han unit pagesos de la Val d'Aran, els Pallars, l'Alta Ribagorça, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i una petita representació d'agricultors de Múrcia. El portaveu de Revolta Pagesa al tall de Bossòst, Gerard Cardona, ha lamentat que la Gendarmerie no ha autoritzat els pas dels pagesos francesos per unir-se al tall de Bossòst. A Pont de Rei han tallat la via uns 200 pagesos de França. Diàriament passen per l'N-230 (Val d'Aran) més de cinc-cents camions.

Revolta Pagesa frontera Foto Marta Lluvich
Els pagesos francesos a la frontera amb la Val d'Aran, molt a prop de Pont de Rei / Marta Lluvich

Cardona ha estat l'encarregat de llegir el manifest a Bossòst i enumerar les principals reclamacions del sector: eliminar l'impost energètic, reclamar les mateixes exigències als productes de fora de la Unió Europea, millorar les normatives de la cadena alimentària i una llei europea de preferència dels productes locals.

Sense el suport d'Unió de Pagesos

Unió de Pagesos va anunciar que no anirà al tall dels passos fronterers, en assegurar, que “no és legítim” mobilitzar-se en plena campanya electoral. El sindicat agrari majoritari a Catalunya ha explicat que "Revolta Pagesa no ens volen com a sindicat. Ells són "anti", nosaltres no som "anti-ningú". Pel sindicat agrari, " alguns dels màxims representants de les plataformes convocants tenen connexions amb la ultradreta. Fora del marc democràtic i antifeixista, a Unió de Pagesos no ens hi trobaran", han declarat.

Revolta Pagesa frontera 5
Tractorada a la rotonda de la Farga de Moles tallant l'accés a Andorra / Feliu Sirvent

Unió de Pagesos ha donat alguns exemples de la vinculació d'alguns dels convocats amb l'extrema dreta. És el cas de l'Associació de Llauradors Independents Valencians [ALIV], el seu president, Victor Viciedo, premiat per Vox a Vila-real; "també van rebre el suport explícit de Vox i aquesta formació va participar en una manifestació d'aquesta organització agrària". També s'han referit a la Plataforma 6F i seu exportaveu, Xaime da Pena, que té un llarg historial que inclou vídeos en suport a Milei; Lola Guzmán, exmilitant de Vox al País Valencià; Diego Conesa, vinculat als orígens de Vox a Múrcia. O bé, de l'Asociación de Defensa del Campo de Guadalajara (Castella-la Manxa); el seu president, Rubén Flores Manso, "que comparteix a les xarxes socials continguts que simpatitzen amb posicions ultradretanes i catalanòfobes."

Defensa de la democràcia al camp

Finalment, des d'Unió de Pagesos han assegurat que la seva organització defensa la democràcia al camp mitjançant les eleccions agràries que legitimen la representativitat de la pagesia professional a Catalunya. "Sabem el que va costar aconseguir-la i com estàvem quan no en teníem", han reblat.

Per Unió de Pagesos,, els de Revolta pagesa "no tenen una proposta prou argumentada dels motius de la convocatòria. Som els primers de sortir al carrer, però amb propostes treballades. Ningú ens ha buscat per al consens en aquest sentit", han assegurat. El sindicat agrari assegura que "No volem que es faci un ús partidista de la mobilització en plena campanya de les eleccions europees. Nosaltres no ens mobilitzem en campanyes electorals per no interferir ni ser utilitzats. Els correspon als electors, posicionar-se amb el vot". Unió de Pagesos considera que "No tots els pagesos som iguals ni tots defensem el mateix. A nosaltres ens trobaran sempre defensant la pagesia familiar."