PROTESTES

La protesta dels pagesos de l'Alt Urgell i la Cerdanya bloquejarà l'N-145 i l’N-260 a la rotonda de la Seu

Unió de Pagesos també preveu, aquest 6 de febrer, una marxa lenta de tractors fins a la frontera del riu Runer
Unió de Pagesos Mercadona la Seu
photo_camera Una concentració d'Unió de Pagesos a la Seu d'Urgell

Els pagesos de l'Alt Urgell i la Cerdanya preveuen bloquejar, aquest dimarts, l’accés cap a Andorra amb talls a la rotonda entre l’N-260 i l’N-145, i també tenen previst realitzar una marxa lenta de tractors des de la Seu d’Urgell fins a la frontera del riu Runer. L'acció de protesta es durà a terme cap a les onze del matí, i es llegirà un manifest van  consensuar una vintena de pagesos de l'Alt Urgell en el marc de l'assemblea oberta d'Unió de Pagesos, que va tenir lloc divendres passat a Coll de Nargó.

IMG-20240203-WA0006

SENSE PAGESIA NO HI HA PIRINEU!

Aquest 6F el sector primari reclama: 

  1. Per la PETITA PAGESIA FAMILIAR demanem més discriminació positiva pel que fa a flexibilització normativa, taxes i ajudes. Si no tenim sostenibilitat econòmica, no podem aconseguir benestar per les nostres famílies. 

  2. Increment de la COMPENSACIÓ a les zones amb limitacions naturals i de les ajudes a la prevenció d’incendis mitjançant pasturatge. Si fem gestió forestal de la qual tothom es beneficia i fixem gent en territoris despoblats, volem compensació! 

  3. Ens oposem frontalment a la incongruent i DESMESURADA BUROCRÀCIA, i especialment a la hipòcrita obligació telemàtica en valls on no hi ha CONNEXIÓ A INTERNET i/o cobertura mòbil. Diem NO a la fiscalització diària del QIE i fotodun!

  4. INVERSIÓ PÚBLICA pels habitants en infraestructures i serveis, no sols pel turisme. El Pirineu no és un jardí de cap de setmana i la gent que hi vivim tenim drets! 

  5. Que de la GESTIÓ de la FAUNA SALVATGE i els seus danys se’n responsabilitzi el govern! Especialment de la fauna que ens ha imposat sense consulta. Volem la Llei de Caça Catalana. 

  6. Que l’ÚS DEL SÒL PASTURER en els càlculs d’índex de sostenibilitat no es contempli com a greuge. Està científicament demostrat que les pastures incrementen la biodiversitat i fixen carboni al terreny.  No hi ha cap millor ús del sòl. També que s’adeqüin els coeficients atorgats a les pastures a la quantitat real d’aliment que hi ha. 

  7. REVISIÓ DE LES RESTRICCIONS que ens suposen els espais Natura 2000, ZEPA, etc. Considerem que no compleixen el seu objectiu i suposen traves afegides per la pagesia. 

  8. Revisar la prohibició de circular amb tractor per túnels, perquè la ruta alternativa i reincorporació a la via són un perill.  

  9. La falta de RELLEU GENERACIONAL al Pirineu també és molt preocupant, volem millors polítiques laborals, fiscals i de seguretat social. Tota la vida treballant de sòl a sòl per una jubilació irrisòria ens aboca al tancament! 

  10.  Com la resta de companys que avui es mobilitzen també reclamem: 

- PREUS JUSTOS pels aliments que produïm. Volem més recursos per implementar de veritat la Llei de la Cadena Alimentària.  

- RECIPROCITAT en les relacions comercials dins i fora de la UE.

- Revisió del Pla Estratègic de la PAC amb preferència per la pagesia professional, flexibilització de la condicionalitat i els ecorègims. 

- Que les POLÍTIQUES AGRÀRIES de tots nivells tinguin la coherència tècnica, fiabilitat científica i continuïtat en el temps que avui encara els falta.

- Volem un Departament d’AGRICULTURA, RAMADERIA I PESCA que deixi de fiscalitzar-nos com a delinqüents i encamini els esforços cap a l’assessorament i els incentius, ja n’hi ha prou de la política de la por.

- Volem una política hidrològica preventiva per sequeres i prioritat en l’ús de l’aigua, no hi ha res més important que produir aliments per la població! També volem prioritat en l’ús del sòl respecte a les instal·lacions de renovables que no repercuteixen al territori. 

- L’EXEMPCIÓ FISCAL de les subvencions com altres estats de la UE. L’abaratiment del cost final dels aliments és un benefici social i les diferències fiscals en zones de lliure comerç generen competència deslleial! 

- Reclamem lleis que s’adaptin a la realitat i necessitats del territori, especialment en URBANISME, n’estem farts de la política de despatx! 

-Prou MENTIDES i exageracions sobre la pagesia a les TELEVISIONS PÚBLIQUES. Per tot això i molt més, ENS ADRECEM TAMBÉ AL CONJUNT DE LA SOCIETAT: 

Sense pagesia no hi hauria pastures a muntanya, arbres florits i sembrats verds a la plana, tot seria sotabosc descuidat i ciment. No hi hauria gent vivint fora les ciutats, territoris morts, històries perdudes. No viurien tampoc els veterinaris, les fàbriques de pinsos, els comercials de maquinària i material agrícola, mecànics, la indústria transformadora, els transportistes, les distribuïdores, ni els supermercats, ni tampoc totes les persones que mengen tres vegades al dia gràcies a la nostra feina. Som els que sostenim la terra i la vida i així volem que se’ns reconegui.  Les mobilitzacions d’avui suposen una qüestió de PRIORITATS DE PAÍS. Defensar la pagesia és defensar la sobirania alimentària de tothom. Si tu també vols defensar la nostra pagesia, compra aliments locals i dona suport a les mobilitzacions!