04.12.2022 |
Viure als Pirineus

HOSPITALS PIRINENCS

Els hospitals de l'Alt Pirineu demanen incentius per retenir i atreure nous especialistes

Compensacions econòmiques semblants a les que cobren els metges de les Canàries per "insularitat" podrien atraure especialistes als hospitals pirinencs

Hospital 2
Joves d'estudis sanitaris, en pràctiques, a la Fundació Sant Hospital de la Seu/FSH
Els hospitals de l'Alt Pirineu demanen incentius per retenir i atreure nous especialistes

La Fundació Sant Hospital de la Seu, l’Hospital Comarcal del Pallars, l'Hospital Transfronterer de Puigcerdà i l’Espitau de Vielha reclamen al Departament de Salut que ofereixi incentius econòmics i compensacions diverses als metges especialistes per tal de garantir la seva presència als hospitals de la vegueria de l'Alt Pirineu.

Els directors mèdics i gerents dels centres  hospitalaris pirinencs busquen fórmules que vinguin a resoldre la falta de professionals i proposen oferir compensacions econòmiques als especialistes que treballin en aquests hospitals. En aquest sentit recorden que ja existeixen els anomenats “complements de ruralitat” que ja cobren metges dels centres d’atenció primària d’algunes comarques catalanes. 

Hospital de Tortosa

La demanda dels responsables dels hospitals pirinencs arriba després que la nova directora de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HVCT), Maria José Rallo, anunciés fa pocs dies que s'havia posat a treballar amb l'Institut Català de la Salut (ICS) per resoldre la falta de metges especialistes, sobretot en especialitats com urologia, dermatologia o otorinolaringologia. La nova directora de l'hospital ebrenc apuntava algunes propostes: per una banda, l'ICS podria combinar les jornades dels especialistes en diferents hospitals i fomentar l'intercanvi de metges amb altres centres hospitalaris de referència. Per l'altra banda, es proposa oferir, directament, compensacions per escollir les Terres de l'Ebre, seguint l'exemple de l'incentiu "d'insularitat" que es paga als metges que treballen a les Canàries.

El cas de les Terres de l'Ebre

Com ha apuntat la nova directora l'HVCT, Maria José Rallo, en una entrevista a l'ACN, la falta de metges especialistes té un efecte directe en les llistes d'espera, sobretot en certes especialitats i fins i tot en intervencions quirúrgiques complexes que s'acaben derivant a altres hospitals de referència. "El que està clar és que els pacients necessiten els metges especialistes i hem de buscar l'equitat territorial", ha apuntat Rallo. "La idea és que l'ICS, com a empresa, ha de buscar solucions dins de l'ICS. No pot ser que hi hagi llocs amb tres uròlegs i que aquí no en trobéssim cap", ha defensat.

La directora de l'hospital de Tortosa reconeix que costa arrelar els metges al territori i un dels incentius que també s'ha proposat s'emmiralla en la compensació que cobren els metges de les Canàries per "insularitat". "Hem de trobar que n'hi hagi aquí d'algun tipus perquè vulguin venir i no sigui un càstig per a ningú", ha defensat. 

Els hospitals de l'Alt Pirineu demanen incentius per retenir i atreure nous especialistes
Comentarios