MEDI NATURAL

Els Agents Rurals demanen que no se'ls utilitzi políticament en la polèmica sobre la frontera d'Andorra

Costa recorda que no "entren ni surten" en conflictes que no són de la seva competència
Pla obert d'un efectiu dels Agents Rurals davant de la construcció d'un parc solar a la zona del Planell de la Tosa. Imatge cedida el 17 de novembre del 2021 (Horitzontal)
photo_camera Un efectiu dels Agents Rurals davant de la construcció del parc solar /Agents Rurals

El director general dels Agents Rurals, Marc Costa, ha demanat aquest dimecres "no utilitzar políticament" el cos en la polèmica sobre la frontera d'Andorra amb Catalunya en una zona on s'estan instal·lant unes plaques fotovoltaiques, a l'Alt Urgell.

Pla mitjà del director general dels Agents Rurals, Marc Costa. Imatge del 17 de novembre del 2021 (Horitzontal)(Foto: El director general dels Agents Rurals, Marc Costa / Eli Don)

Costa ha recordat que els seus efectius no "entren ni surten" en conflictes que no són de la seva competència i ha lamentat que s'hagin fet unes explicacions "incorrectes" sobre la seva actuació. En aquest sentit, ha apuntat que únicament han aixecat una acta, explicant la situació i assenyalant que la zona – coneguda com el Pla de la Tossa - consta a les cartografies oficials espanyoles i andorranes, en cadascun dels casos com a terrenys propis.

L'origen de la discrepància sobre la frontera amb Andorra a la zona del Planell de la Tosa rau en la construcció d'un parc solar en aquest punt per subministrar una part de l'energia que es consumeix a l'estació d'esquí andorrana de Vallnord – Pal Arinsal, a la parròquia de la Massana. El cas és que segons la cartografia catalana i espanyola, els límits travessen pel mig d'aquests terrenys i, en canvi, a la del Principat figura que tota la planícia està en territori andorrà. A més, es dona la circumstància que a la banda catalana, ja dins el municipi de les Valls de Valira, la zona està protegida i forma part del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Per tal de poder comprovar-ne els límits i mirar de delimitar la frontera en aquest punt, efectius dels Agents Rurals i del Cos de Banders d'Andorra tenien previst desplaçar-se fins al planell divendres passat. Finalment, l'operatiu es va cancel·lar hores abans.

Pla general d'un efectiu dels Agents Rurals davant de la construcció d'un parc solar a la zona del Planell de la Tosa. Imatge cedida el 17 de novembre del 2021 (Horitzontal)
(Foto: Agents Rurals davant de la construcció d'un parc solar a la zona del Planell de la Tosa / Agents Rurals)

Paral·lelament, en unes declaracions recollides pel diari 'Segre', l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, ha posat en qüestió les competències dels Agents Rurals "per investigar sobre els límits geogràfics territorials".

Ros ha defensat la creació d'una comissió mixta de tècnics geògrafs i topògrafs de tots dos països per fer els estudis sobre el terreny. En una línia similar s'han manifestat des de l'executiu andorrà, on creuen que si es corroborés que part del parc solar està en territori català s'hauria de constituir una comissió bilateral per tal d'intentar arribar a un acord i delimitar el límit fronterer.

En aquest sentit, es mostren optimistes en poder assolir un pacte. A més, han assegurat que en cas de confirmar-se aquesta divergència es paralitzarien els treballs considerant, però, que no s'havia arribat a aquest punt.

Un aixecament d'acta

D'altra banda, el director general del cos dels Agents Rurals ha defensat l'actuació dels seus efectius, que es van desplaçar a la zona i es van limitar a fer "allò que els correspon per llei", comprovar si s'ha fet o no una construcció il·legal en una zona natural protegida.

Costa ha explicat que després de fer les comprovacions a la zona, van redactar un informe d'ubicació del parc segons les cartografies existents, i que ja l'han traslladat a les administracions competents: la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, com a responsable dels Parcs Naturals, l'Ajuntament d'Os de Civis i la delegació del govern espanyol a Catalunya.

De fet, el responsable del cos també ha recordat que al 2008 es va donar un conflicte similar relacionat amb unes basses. "Com que no estava clar de quin estat era, el jutjat va posar el procediment en suspens fins que es decidís de qui era la franja de terreny, ja és 2021 i estem en la mateixa situació", ha lamentat.

comentaris