04.12.2022 |
Viure als Pirineus

FRONTERES

Andorra remarca que la zona on es construeix un parc fotovoltaic és del principat

El govern andorrà diu que si les administracions espanyoles arriben a una altra conclusió "hi haurà diàleg"
Pla general d'un efectiu dels Agents Rurals davant de la construcció d'un parc solar a la zona del Planell de la Tosa. Imatge cedida el 17 de novembre del 2021 (Horitzontal)
Un efectiu dels Agents Rurals davant de la construcció d'un parc solar al Planell de la Tosa / Agents Rurals
Andorra remarca que la zona on es construeix un parc fotovoltaic és del principat

El govern d'Andorra ha remarcat que el parc fotovoltaic que s'està construint a la zona del Planell de la Tosa per a l'estació de Vallnord – Pal Arinsal, es troba en territori del principat, segons la cartografia oficial. Així ho ha destacat el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, on també ha assenyalat que si les administracions espanyoles arriben a una altra conclusió sobre el punt exacte d'aquesta obra i consideren que es troba en territori de l'Alt Urgell, "evidentment hi haurà diàleg entre estats". Els Agents Rurals han visitat el lloc i han aixecat una acta sobre la situació que ha estat traslladada al Departament d'Acció Climàtica i a la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Jover ha explicat que de forma "proactiva" ja s'han posat en contacte amb les autoritats espanyoles després de publicar-se la notícia la setmana passada. En aquest sentit, ha dit que ells han de fer les processos que considerin escaients per verificar, des de la seva banda, si dictaminen que sí que hi pot haver un "punt de confusió" sobre la frontera pel que fa a la construcció de la infraestructura. Llavors, ha afegit Jover, caldrà que les dos administracions s'asseguin per revisar tota la documentació que fixa els punts fronterers i mirar d'arribar a un acord entre estats.

Jover ha assegurat que hi ha hagut "contactes" per informar que aquest punt existia però ara cal que els tècnics facin les seves "oportunes verificacions" abans d'iniciar un diàleg polític sobre si hi ha o no un conflicte en aquest punt fronterer. En qualsevol cas, segons el govern andorrà, la cartografia oficial del principat indica que el parc fotovoltaic s'està construint en territori andorrà.

El ministre portaveu ha recordat que aquest tipus de procediments són "relativament habituals" a l'hora de revisar fronteres entre estats i més amb l'afegit que es tracta de zones de muntanya, que concentren poca activitat humana, i això implica que els conflictes fronterers sovint siguin "menors", amb un grau de provisionalitat que no hi ha en altres territoris.

Andorra remarca que la zona on es construeix un parc fotovoltaic és del principat
Comentarios