GASTRONOMIA

Elisabet Farrero, xef i propietària del restaurant 'El Ventador' de Barruera, guanya el Premi Revelació 2022

El restaurant Mas Marroch, dels germans Roca, situat a Vilablareix (Girona), ha acollit el lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia, que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
Eli Farrero premi revelació
photo_camera Elisabet Farrero amb Miquel Noguer i la cuinera Carme Ruscalleda / Diputació de Girona

El restaurant Mas Marroch, dels germans Roca, situat a Vilablareix (Girona), ha acollit el lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia, que atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Aquesta ha estat XX edició i ha obert les portes després de dos anys sense poder celebrar-se degut a la pandèmia de la COVID-19,

Els premiats de la gala han estat: Albert Sastregener, xef i propietari del restaurant Bo.Tic de Corçà, Girona, amb el Premi Nacional de Gastronomia; Elisabet Farrero, xef i propietària del restaurant El Ventador de Barruera, amb el Premi Revelació; Joan Junyent, cap de sala i propietari del restaurant Windsor de Barcelona. El Premi Nèstor Luján, que reconeix la tasca de divulgació i suport al sector per part del periodisme gastronòmic, ha estat atorgat a Joan Esculies, periodista i historiador.

L’acte ha comptat amb la participació de Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, així com de Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, i d’altres personalitats rellevants de la gastronomia catalana.

En el 20è aniversari dels Premis Nacionals de Gastronomia, l’Acadèmia ha volgut recordar la importància de reconèixer tots els actors que fan de la gastronomia un dels motors econòmics arreu del món, on l’aigua juga un paper fonamental.

Els guanyadors són el resultat d’un procés de votació secret que els Acadèmics realitzen al llarg de l’any. L’Acadèmia selecciona els cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació a la cuina i a la gastronomia del nostre país.

Eli Farrero
Eli Farrero

Des de VIURE ALS PIRINEUS volem felicitar-la, a ella i el seu equip, pel seu projecte, talent, esforç, passió i sensibilitat. Podeu llegir aquí el reportatge que vam publicar aquest mes de maig dins la secció 'Els Fogons del Pirineu'

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia és una associació sense ànim de lucre nascuda l'any 1989 i fundada pel periodista, gastrònom i historiador Néstor Luján, junt amb un grup de gastrònoms, seguint el model d'altres acadèmies europees de gastronomia fundades al llarg del segle XX, com la francesa, la italiana, la lombarda, la internacional, l'espanyola o la basca, amb les quals té relacions institucionals.

Eli i Pierre El Ventador
 Eli Farrero i Pierre Cosnard a l'exterior del restaurant El Ventador de Barruera / FS


Els seus fundadors decideixen assumir la tasca de salvaguardar el patrimoni cultural de la nostra cuina. A aquest efecte funden l'Acadèmia com un fòrum de recepció, divulgació i debat dels coneixements gastronòmics, que es posa al servei de tots els ciutadans. L'Acadèmia, en constant evolució, atenta als esdeveniments de l’entorn de la gastronomia i sempre dintre del respecte a la tradició, organitza i participa en actes públics i culturals, conferències i col·loquis, premis, promoció i edició de publicacions i articles, i impulsa la recerca per tal de difondre i donar suport a la gastronomia catalana i a les polítiques que hi estan relacionades.

Com a mostra del seu esforç per dinamitzar i donar suport a la gastronomia catalana, l'Acadèmia ha reconegut, al llarg de les successives edicions dels seus premis anuals, els grans cuiners de Cataluya, com són els germans Roca, Ferran Adrià, Santi Santamaría, Carme Ruscalleda o Nandu Jubany, entre d’altres. Avui dia, la seva influència és notòria i estan considerats al més alt nivell de la gastronomia mundial, a més de tractar-se dels millors ambaixadors de la nostra cuina.