DESCENTRALITZACIÓ

La diputada Sílvia Romero pregunta al Govern sobre el desplegament de les delegacions a l'Alt Pirineu i l'Aran

La diputada pirinenca ha demanat al Govern "que es cregui el territori, atansi l’administració a la ciutadania i compleixi els compromisos del desplegament".
Sílvia Romero ple del parlament
photo_camera Sílvia Romero al ple del parlament de Catalunya / parlament.cat

La diputada pirinenca del PSC, Sílvia Romero, ha preguntat a la sessió de control al Govern del Ple del Parlament sobre el desplegament de les delegacions territorials del Govern a l'Alt Pirineu i l'Aran.

Al 2006, el Govern de la Generalitat va aprovar les Delegacions Territorials del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i a l’Alt Pirineu i Aran, i d’aquesta manera s’aprofundia en la descentralització de l’administració catalana i s’acostava encara més al territori; tanmateix, el Govern d’Artur Mas va suprimir els set directors existents a l’Alt Pirineu i Aran el 26 de febrer de 2011.

El 24 març de 2022, el Govern va anunciar el desplegament dels serveis territorials de vuit departaments del Govern a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Un any i mig més tard, no s’ha desplegat el Departament de Justícia, Drets i Memòria, ni el Departament d’Interior, ni el Departament de la Presidència, malgrat que les delegacions territorials estan previstes als decrets de reestructuració departamental respectiva.

"El Govern no preveu cap representant territorial de l’Esport a l’Alt Pirineu i Aran com tampoc cap representant territorial de Joventut", ha assegurat la parlamentària trempolina. Romero ha explicat que no s’ha desplegat el Departament de Drets Socials ni el Departament d’Acció Climàtica, "en tots dos casos no n’està previst el desplegament a l’Alt Pirineu i Aran, a pesar de la seva importància pel territori".

La diputada Sílvia Romero ha demanat al Govern que es cregui el territori, atansi l’administració a la ciutadania i compleixi els compromisos del desplegament.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s'ha posicionat en nom del Govern per apuntar que el seu compromís és ferm i que encara no ha finalitzat el termini que s'havia anunciat. La consellera Vilagrà ha detallat el desplegament que s'havia realitzat de diferents departaments del govern, com ara “Educació i Salut, que es van desplegar a Tremp, el juliol del 2022; Territori, que ho va fer a la Seu d’Urgell, l’abril del 2023; Cultura, que s'ha ubicat al Pont de Suert, el juny del 2023; Igualtat i Feminismes, que s'ha desplegat aquest mateix mes de setembre a Tremp; i Acció Climàtica, que avui disposa d'una coordinadora territorial, però que acabarà desplegant-se a la Seu d'Urgell; Drets Socials es desplegant a Sort; i a Empresa i Treball, ho farà a Puigcerdà”.