INFRAESTRUCTURES

La Diputació de Lleida distribueix 1.750 tones de potassa durant el temporal Filomena

L’afectació ha estat en 810 km de les carreteres de titiularirat de la Diputació.
LV-9123 Gavet de la Conca. Zona 3
photo_camera Un camió tirant potassa a la LV-9123 a Gavet de la Conca/DdLl

El Servei de Vies i Obres de la Diputació de Lleida ha distribuït, entre els dies 6 i 11 de gener, 1.750 tones de potassa a diferents ajuntaments, degut a les incidències causades per les nevades i gelades del temporal Filomena.

Els dies 9, 10 i 11 de gener han estat els de més incidències amb treballs realitzats a peu de carretera i a l’oficina central del Servei de Vies i Obres de la Diputació, que ha posat a disposició dels ajuntaments els recursos humans propis amb els tres enginyers del servei i els sis capatassos, coordinats pel director del Servei i el diputat de l’Àrea. Les incidències s’estima que han afectat un total de 550 km de la zona 1, sobretot a la comarca de les Garrigues; 150 km a la zona 2, i 110 km a la zona 3.

La planificació dels treballs amb les constructores de les zones 1, 2 i 3 es va realitzar per part dels enginyers el dia 5 de gener. Justament aquest dia es va comunicar a tots els ajuntaments de la demarcació que tenien potassa per fundents a la seva disposició. Les peticions s’havien de fer per EACAT al centre operatiu per autoritzar els abastaments, anant a càrrec dels propis ajuntaments el transport del fundent.

Així, el Servei de Vies i Obres ha dut a terme tasques com:

1.- Coordinació i fiscalització dels treballs dels equips de neteja de carreteres amb la retirada de neu mitjançant equips ordinaris i extraordinaris. Els equips ordinaris són els que la contracta de cadascuna de les 3 zones de Lleida ha de tenir disponibles permanentment d’acord amb el contracte de manteniment. Els equips extraordinaris es contracten a banda de les feines ordinàries per treball excepcionals.

Només s’han utilitzat equips extraordinaris a la zona 1, tal i com ja es va dissenyar per l’operatiu del temporal Filomena. A la zona 3 s’ha hagut de contractar un tractor amb pala per treballs extraordinaris a la carretera de Tornafort, mentre que a la zona 2 no n’ha requerit cap mitjà extraordinari

2.- Respondre a les peticions de les incidències dels Ajuntaments, i puntualment, col·laborar amb les altres administracions, de forma bilateral, i per major efectivitat dels mitjans disponibles a carreteres properes a les de la Diputació, ja sigui amb cessió de mitjans mecànics o humans.

3.- Atendre trucades de Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Bombers per resoldre incidències com la caiguda de cable elèctric a la carretera Aspa-El Cogul, o altres habituals en aquests temporals, a més d’atendre totes les incidències que mossos i bombers els requerien.

4.- Informar al CIVICAT i a diferents administracions locals interessades de l’estat de les carreteres de la Diputació a la demarcació de Lleida mitjançant quatre comunicats diaris per fer el seguiment i informar a la ciutadania.

5.- Atendre i gestionar les peticions i dubtes dels ajuntaments sobre el subministrament de material fundent (potassa).