COOPERACIÓ LOCAL

La Diputació de Lleida crearà un fons de 17,5 milions d'euros per als ajuntaments el 2024

L'objectiu és "canviar les regles del joc" per tal que els consistoris puguin retallar tràmits i disposar de liquiditat
Diputació de Lleida nou Fons de Cooperació Local 2
photo_camera La Diputació de Lleida crearà un fons de 17,5 milions d'euros per als ajuntaments el 2024 / Oriol Bosch

La Diputació de Lleida crearà un nou Fons de Cooperació Municipal, fruit de la transformació dels actuals plans econòmics per a despesa corrent i inversions dels ajuntaments, que servirà per transferir directament a les arques municipals 17,5 MEUR en els primers mesos de 2024. El president Joan Talarn ha destacat que la "burocràcia administrativa" cada cop és més complexa i l'objectiu era alliberar de feina als secretaris municipals. També ha instat a altres administracions a prendre exemple d'aquesta iniciativa i s'ho prenguin com a "model". El vicepresident Agustí Jiménez ha comentat que es canvien les "regles del joc" perquè els ajuntaments tinguin diners per fer inversions de forma "clara".

El president Joan Talarn ha assegurat que el nou Fons de Cooperació Municipal manté la finalitat així com els criteris de repartiment iniciats al 2019, fonamentats en la publicitat, l'equitat, la transparència i el respecte a l'autonomia municipal, amb els quals en els darrers anys s'ha "transformat radicalment" la relació entre la Diputació de Lleida i els ajuntaments.

Diputació de Lleida nou Fons de Cooperació Local
La Diputació de Lleida crearà un fons de 17,5 milions d'euros per als ajuntaments el 2024 / Oriol Bosch

De la seva banda, Jiménez, que és responsable de l'àrea de Cooperació Municipal i Comarcal, ha remarcat el fet que s'incrementarà la partida un 15% més que enguany i es passarà de l'antic model de subvencions, "feixuc, complex i gens operatiu", a un model de transferències, pensat per ser més efectius. Es busca, sobretot, que en els primers mesos de l'any els ajuntaments ja puguin disposar dels diners que tenen assignats i fer-los servir per tot allò que necessiten els seus municipis amb un model "àgil" que permetrà que ho hagin de sol·licitar ni justificar les transferències que es faran des de la corporació.

El nou Fons de Cooperació Municipal s'aprovarà al ple de la Diputació del gener, ja amb el pressupost plenament vigent, i tal com ha explicat Jiménez, es mantindran en essència les quantitats que els consistoris tenien assignades fins ara i la finalitat de sufragar amb aquests diners tant les despeses corrents dels ajuntaments i entitats menors descentralitzades com els consums i manteniments d'equipaments, a més de les inversions locals, tret de les destinades a ús de salut pública.

En modificar la consideració de subvenció per la transferència, els fons seran directament traspassats als comptes dels ajuntaments sense haver de justificar prèviament les despeses realitzades i només acreditant les obligacions legals de trametre els pressupostos, liquidacions, estat del deute i compte general als departaments corresponents de la Generalitat i a la Sindicatura de Comptes de Catalunya. Tot i amb això, els beneficiaris de les aportacions estan obligats a sotmetre's a les actuacions de comprovació que pugui efectuar la Diputació de Lleida per garantir el compliment de la finalitat dels fons.