EMERGÈNCIES

Els bombers voluntaris dels Pallars demanen acabar amb les condicions precàries en les quals treballen

Han redactat un manifest que presentaran als polítics i l'estendran a la resta de Catalunya
Bombers voluntaris Pallars 1
photo_camera Els bombers voluntaris dels Pallars demanen acabar amb les condicions precàries / Marta Lluvich

Els bombers voluntaris del Pallars Sobirà i Jussà s'han reunit aquest dilluns a Sort on han presentat un manifest que posa en valor la seva tasca i demana acabar amb les condicions precàries en les quals treballen. El col·lectiu vol continuar prestant el servei, però amb les condicions de Seguretat Social inherents que comportaria la regularització de la seva figura com bombers, "en un procés de regularització laboral lògic i d'obligat compliment legal". Segons Josep Maria Alcalà, president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, aquest fet enfortiria la capacitat del Cos de Bombers al territori, alhora que "posaria fi a un greuge històric dels bombers mal anomenats voluntaris". El manifest l'estendran a la resta de Catalunya.

El manifest ja s'ha presentat a alguns polítics i aviat es farà arribar a ajuntaments i consells comarcals perquè li donin suport i defensin el col·lectiu.

Bombers voluntaris Pallars 2
Els bombers voluntaris dels Pallars demanen acabar amb les condicions precàries / Marta Lluvich

Alcalà ha dit que s'ha de fer valdre la tasca com a bombers del territori, davant l'amenaça constant de despoblació que pateixen les comarques de muntanya, i davant el context d'emergència climàtica creixent.

Enquesta al col·lectiu de bombers voluntaris

L'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya han realitzat el juny d'aquest any una enquesta sobre la regularització dels bombers voluntaris per part de la Generalitat. A l'enquesta hi van participar 702 persones i es van donar per vàlides 664 respostes.

Bombers voluntaris Pallars 3
Els bombers voluntaris dels Pallars demanen acabar amb les condicions precàries / Marta Lluvich

El 94,4% dels enquestats estaria disposat a continuar treballant com a bomber de la Generalitat, amb sou i condicions socials dignes com a servidor públic, que pogués suposar fins i tot un canvi de la seva tasca actual. El mateix percentatge de respostes indica que es tria d'acord en regularitzar les places actuals de bomber voluntari escala activa en places laborals fixes a extingir, amb condicions de salari i prestació social dignes com a bomber fins a la reposició per jubilació en places de bombers funcionaris.

Per tant, es conclou que un nombre molt elevat de bombers voluntaris estan a favor de la regularització de les places de bomber voluntari a laboral, i predisposats a la seva laboralització en condicions dignes per seguir desenvolupant la seva feina com a bomber.