MÓN LOCAL

La Diputació de Lleida aprova el pla d'inversions per als ajuntaments dotat amb 19 MEUR

La institució prioritzarà les actuacions en municipis petits, pirinencs i en risc de despoblament
Imatge del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb el vicepresident Jordi Latorre, i les portaveus d'ERC i JxCat, Mercè Carulla i Rosa Pujol, respectivament, el 24 de novembre del 2020, presentant el pressupost 2021. (Horitzontal)
photo_camera El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb membres de la la Junta de Govern / Salvador Miret

La Junta de Govern local de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dilluns la resolució del Pla de Cooperació Municipal 2021-2021 per finançar inversions dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) de la demarcació. Suposa una inversió de 19 milions d'euros, 10 milions corresponents a l'anualitat 2020, i 9 per al 2021. El vicepresident primer de la diputació, Jordi Latorre, ha destacat que la institució va plantejar "un pla amb una mirada preferent per als municipis més petits, en risc de despoblament i pirinencs". "Són la nostra punta de llança perquè la Catalunya buidada pugui oferir una vida més digna a la seva ciutadania i així, recuperar-se, enfortir-se i plantar cara al despoblament", ha indicat.

El Pla de Cooperació Municipal 2020-2021 compta amb una partida de 19 milions d'euros i està destinat a inversions en infraestructures que siguin de titularitat municipal o hagin estat cedides a l'ajuntament per un mínim de trenta anys. Així, entren en aquest Pla inversions en terrenys; de reposició d'infraestructures i béns destinats a l'ús general; inversions noves associades al funcionament operatiu dels serveis, i actuacions de reposició associades al funcionament operatiu dels serveis.

El Pla repartirà 1 milió d'euros entre tots els municipis del Pirineu i l'Aran, i 2 milions entre tots els municipis de Lleida, Alt Pirineu i Aran amb una població inferior a 500 habitants i, aquells que tinguin una població entre 500 i 1.000 habitants i que, a més, hagin perdut població en relació amb la mitjana de població dels darrers cinc anys.

Segons les dades de l'Àrea de Cooperació Municipal de la Diputació de Lleida, s'han presentat 485 sol·licituds. Els ens locals amb població superior a 1.000 habitants podien presentar dues actuacions i els ens locals beneficiaris del pla amb població igual o inferior a 1.000 habitants podien presentar fins a tres.

Dels 19 milions d'euros, 16 milions es repartiran entre tots els ajuntaments (excepte Lleida) i entitats municipals descentralitzades (EMD) del territori. L'Ajuntament de Lleida, per les seves característiques especials, tindrà una dotació de 400.000 euros. Les EMD tindran una assignació de 8.000 euros per entitat, que sumen en 432.000 euros.

Així mateix, es distribuiran 14.992.000 euros entre tots els ajuntaments de la demarcació, excepte la Paeria de Lleida i les EMD, que rebran les quantitats establertes per aquestes institucions.

D'aquests recursos que rebran els consistoris, el 70% s'assignarà mitjançant una quantitat fixa per municipi; el 20% distribuïts de forma proporcional al nombre d'habitants de cada municipi, i el 10% distribuïts en funció del nombre de nuclis de població. Els municipis que són capital de comarca tindran, a més, una assignació addicional de 16.000 euros per entitat, que sumen en total 176.000 euros.