SUCCESSOS

Denuncien un home a l'Alt Urgell per tenir verins d'alta toxicitat per eliminar fauna

Els Agents Rurals alerten que el seu contingut estaria destinat a matar animals salvatges com guineus
a2cb7b6b-03db-4ba6-8c63-39b0e0b4c038
photo_camera Verins d'alta toxicitat per matar fauna salvatge / Agents Rurals

Els Agents Rurals han interposat una denúncia contra un individu per tinença de diversos verins d'alta toxicitat. Segons es podia llegir a les etiquetes dels recipients intervinguts, el seu contingut estaria destinat a matar animals salvatges com guineus. L'actuació, que ha tingut lloc en unes dependències properes a un mas de l'Alt Urgell, ha estat duta a terme per efectius del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme i del Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia del Cos d'Agents Rurals. L'ús de verí és un delicte penal que pot comportar penes de presó de 4 mesos a 2 anys i la seva tinença està prohibida per la Llei de Protecció dels Animals i altres normes que prohibeixen emmagatzemar fitosanitaris fora d'ús.

Entre els diferents productes comissats, s'han localitzat prop de 4 quilos d'Aldicarb, un producte fitosanitari prohibit a nivell europeu a causa de la seva toxicitat per a les persones i per al medi natural. Així com un altre producte amb estricnina, un altre potent verí molt utilitzat el segle passat. Es tracta de verins que poden matar animals salvatges i domèstics i crear un efecte cadena, doncs les espècies que moren es converteixen en un nou esquer que provoquen la mort de fauna que se l'acaba menjant.

Les persones que disposen d'aquests verins de tinença prohibida han d'informar-se i realitzar una gestió correcta en un gestor de residus autoritzat. La seva utilització, a més de provocar pèrdua de biodiversitat i mortaldat no controlada perquè el verí no selecciona les espècies i mata indiscriminadament provocant morts en cadena, representa un perill de salut pública quan es manipulen esquers o animals que hagin pogut ser enverinats.

a2cb7b6b-03db-4ba6-8c63-39b0e0b4c038
Verins d'alta toxicitat per matar fauna salvatge / Agents Rurals

Des de l'any 2014, quan els Agents Rurals van intensificar aquest tipus d'investigacions, s'han fet 25 atestats per aquesta causa. D'altra banda, des del 2005, hi ha hagut 25 sentències condemnatòries a tot Catalunya, amb un total de 38 persones condemnades.

Els Agents Rurals tenen activa una campanya informativa i de sensibilització per conscienciar a la ciutadania de les greus conseqüències que té l'ús de verins en el medi natural. Sota el títol 'Lluitem contra els verins', la campanya alerta sobre les conseqüències de l'ús de verins pel que fa a pèrdua de biodiversitat i mortalitat no controlada, ja que el verí no selecciona les espècies i mata indiscriminadament provocant morts en cadena.

La campanya posa l'accent en la importància de la col·laboració ciutadana per poder minimitzar o eliminar els efectes del verí i identificar les persones enverinadores, la qual cosa és sovint extremadament complexa. També alerta sobre el perill per a la salut pública, ja que manipular esquers o animals enverinats comporta un risc molt important.

En aquest sentit, els Agents Rurals recorden que en cas de detectar un possible cas d'enverinament en cap cas s'han de manipular esquers o animals que hagin pogut ser enverinats i demana que es truqui immediatament al 112 o directament al cos, a través del telèfon permanent 24 hores i 365 dies a l'any que atén les trucades ciutadanes: 93 561 70 00 on es donarà una primera resposta.