SEGURETAT

L'aranès, reconegut per primer cop com a mèrit per accedir als Mossos d'Esquadra

Els aspirants a les 850 noves places podran sumar fins 1,5 punts en mèrits si acrediten el títol C1 d’aranès o d’un punt si acrediten el nivell B2
Mossos Escola de Policia
photo_camera L'aranès, reconegut per primer cop com a mèrit per accedir als Mossos d'Esquadra / @ispccat

Els aspirants que vulguin optar a alguna de les 850 places que s'han obert en la nova convocatòria dels Mossos d'Esquadra podran sumar fins a 1,5 punts en mèrits si acrediten el títol de C1 d'aranès o un punt si acrediten el nivell B2. Així ho ha anunciat, a Catalunya Ràdio el director general de la Policia, Pere Ferrer: "Sempre expliquem que els cos de Mossos d'Esquadra neix de la societat a què serveix. Era inconcebible, per tant, que, en el cas de la Vall d'Aran, no es tingués en compte l'aranès com a mèrit per poder formar part de la policia de la Generalitat."

Els mèrits demostrats en coneixement de la llengua pròpia d'Aran podran ser acumulables al coneixement d'altres llengües. Així, les bases de la darrera convocatòria, oberta des del 13 de setembre passat, inclouen la certificació de C2 de català, que suma 1,5 punts en mèrits. I, pel que fa a l'aranès, les de C1 (1,5 punts) i B2 (1 punt).

Mossos Escola de Policia 2
lliurament de diplomes, a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, del curs de formació bàsica per a policies / @ispccat

Amb aquesta mesura, que s'aplica per primer cop en la història del cos, la policia catalana pretén atraure aspirants arrelats al territori i especialment a la Vall d'Aran. Una destinació allunyada dels centres neuràlgics del país i que no té una alta demanda.

Quatre proves obligatòries

El procés consta de quatre proves obligatòries i eliminatòries que inclouen un qüestionari tipus test de coneixements; una prova física d’agilitat, força i velocitat; una altra d’aptituds; un test de competències i entrevista per avaluar el grau d’adequació professional i una prova de llengua catalana. També inclourà una prova voluntària de coneixement de fins a 16 idiomes, entre els quals els aspirants n’escolliran dos en què els serà avaluada la comprensió oral. Una vegada superada la fase d’oposició, els aspirants hauran d’acreditar els mèrits previstos en la convocatòria i, amb la puntuació de les fases d’oposició i de concurs s’obtindrà una puntuació global.