ESTACIONS DE MUNTANYA

La darrera nevada permet a Baqueira Beret mantenir la previsió d'obrir pistes el proper cap de setmana

L'estació d'esquí apuja un 7% el preu del forfet per poder assumir els costos de l'increment del preu de l'energia
Pla general d'esquiadors dirigint-se a un telecadira a Baqueira Beret el 14 de desembre del 2020. (horitzontal)
photo_camera Esquiadors dirigint-se a un telecadira a Baqueira Beret / ACN

Les nevades de les darreres hores, que han deixat registres d'entre els 30 i 40 centímetres a les cotes més altes, permeten a l'estació de Baqueria Beret mantenir la previsió d'obertura pel cap de setmana del 26 i 27 de novembre. Així ho ha assegurat el director comercial de l'estació, Xavi Ubeira, que ha apuntat que properament podran precisar quants quilòmetres de domini podran obrir ja que les màquines tot just han començat aixafar la neu per poder esquiar. L'increment de costos energètics farà que enguany el forfet per esquiar al domini distribuït entre el Val d'Aran i el Pallars Sobirà s'apugi un 7% fins als 63 euros. Baqueira ha fet enguany inversions per valor de 17,6 MEUR.

La inversió que ha fet l'estació de Baqueira Beret per a la propera temporada gairebé duplica la que es va fer l'any passat. Bona part del pressupost se l'ha emportat la construcció d'un nou telecadira desembragable de 6 places a la zona de Beret. Es tracta de la mítica cadira Dossau que s'ha renovat i ara ha pres aquestes grans dimensions amb l'objectiu de poder transportar fins a 2.400 esquiadors per hora amb una cota de sortida situada a 1.881 metres i d'arribada als 2.508 metres. Es cobreix un desnivell de 627 metres amb una longitud de 2.301 metres.

Baqueira directors 2
Els directors de màrqueting i comercial de Baqueira Beret, Pep Casasayas  i Xavi Ubeira, durant la presentació de la nova temporada / Oriol Bosch

En aquest sentit, la nova remodelació del telecadira Dossau ha portat noves pistes, com 'Montgarri', que tindrà categoria de vermella, i 'Passada d'Auba' que serà blava i situada a la zona del Colhet de Marimanha. També hi ha una tercera pista nova a la zona de Baqueira: 'Tortuga 2'. L'antiga pista 'Lenhadors' s'ha remodelat per facilitar la baixada als clients amb un nivell mitjà. Les noves pistes permeten sumar un domini esquiable que arriba als 170 quilòmetres.

Previsió a la baixa de volum d'esquiadors

Després d'un any "excepcional" com el passat hivern, amb la fi de les restriccions per la covid-19 i el fet que encara hi havia molta gent que preferia no viatjar a l'estranger, Xavi Ubeira creu que aquesta temporada no s'assolirà la xifra rècord de forfets venuts d'1.033.000. Els responsables de Baqueira han fet una estimació a la baixa i creuen que enguany caurà un 10% el volum d'esquiadors, fins als 900.000 en tota la temporada.

Baqueira directors
Els directors de màrqueting i comercial de Baqueira Beret, Pep Casasayas  i Xavi Ubeira, durant la presentació de la nova temporada / Oriol Bosch

Els preus pugen a causa del cost de l'energia i es que si l'any passat hi va haver despeses per valor de prop de 2 MEUR, enguany, en funció de la neu artificial que s'hagi de produir i del volum d'esquiadors que s'hagi de transportar amb els remuntadors, aquesta xifra es podria arribar a doblar i arribar als 4 MEUR.

Satisfacció pel desbloqueig judicial de l'ampliació cap al Pallars Sobirà

Xavi Ubeira també s'ha mostrat satisfet pel fet que el Suprem hagi desbloquejat l'ampliació de Baqueira Beret cap al Pallars Sobirà. Al setembre, l'alt tribunal va revocar una sentència del TSJC contra un telecadira per ampliar les pistes d'esquí cap a la zona de la Bonaigua. "Estem contents perquè la justícia ens ha donat la raó sobre el Pla especial", ha dit Ubeira, que també ha apuntat que l'any que ve decidiran, en funció de la disponibilitat pressupostària, si comencen ja o no el projecte.

Baqueira Beret té més de 700 persones treballant, de les quals uns 200 són fixes i unes 300 més fixes discontinues. La resta, són treballadors de temporada. A banda de l'estació, l'empresa també compta amb un hotel i una agència de viatges. Tot i no tenir escola d'esquí, uns 1.000 monitors del Pallars Sobirà i la Val d'Aran fan classes a Baqueira Beret.