PRESSUPOSTOS DE L'ESTAT

ERC i PSOE acorden una partida plurianual de 260 milions d’euros per a l’execució de l’Eix Pirinenc

Els republicans no donen per fet encara el seu 'sí' als pressupostos
PORT DEL CANTÓ
photo_camera Port del Cantó, a l'N-260 / FS

ERC ha acordat amb el PSOE i Podem incloure als pressupostos generals de l'Estat diverses esmenes transaccionals per a la transferència a la Generalitat de 900 milions d'euros que la Generalitat executarà en inversions pendents de l'Estat en infraestructures clau. Els republicans no donen encara per fet el seu 'sí' als comptes del govern espanyol, que es votaran definitivament dijous que ve, perquè "encara queda camí per recórrer fins a poder assolir un acord definitiu", però asseguren que amb aquest acord fan un gest a favor de la negociació.

Les esmenes acordades entre ERC, el PSOE i Podem suposen la creació d'un mecanisme que ha de garantir que s'executen les inversions de l'Estat a Catalunya. Segons aquest acord, l'Estat transferirà a la Generalitat els fons per a realitzar obres en infraestructures claus a Catalunya en l'àmbit ferroviari i de carreteres, per un valor total de prop de 900 milions d'euros.

N-260 El Pont de Bar
Esllavissada a l'N-260, al Pont de Bar el gener del 2020 / ACN

"L'establiment d'aquest mecanisme per garantir les inversions de l'Estat a Catalunya és una gran conquesta per corregir la desinversió històrica que pateixen els catalans i les catalanes", ha afirmat el portaveu de Pressupostos dels republicans al Congrés, Joan Margall. "Volem més eines com a país per ajudar la gent, per a fer-li la vida més fàcil. Qualsevol espai de sobirania que conquerim és un pas endavant", ha dit.

Entre els convenis signats es troben l'execució de les actuacions al Maresme derivades de la cessió de la N-II, amb una aportació plurianual de l'Estat de 384 milions d'euros. També un conveni per actuacions de millora de la connectivitat de l'AP2 i l'AP7, amb una aportació plurianual que arriba fins als 250M d'euros.

D'igual manera, segons ERC, es farà efectiu un conveni per a l'execució de l'Eix Pirinenc amb una partida plurianual de 260 milions d'euros. Finalment, s'ha signat també un acord per a l'execució d'intercanviadors entre la xarxa ferroviària de titularitat estatal i la de la Generalitat.

Encara sense acord definitiu

Malgrat aquest acord, ERC encara no dona per fet el seu 'sí' als comptes. Segons el comunicat, "encara queda camí per recórrer des de l'òptica de la negociació durant els pròxims dies, abans no es pugui donar per fet un acord definitiu". En tot cas, el termini expira dijous vinent, quan es votaran les seccions al ple del Congrés dels Diputats i el text –si queda aprovat- anirà al Senat.

"Durant aquest procés, serem exigents en la defensa d'allò que creiem que és just per Catalunya i la seva gent", ha afirmat Margall.

ERC també ha acordat amb el govern espanyol altres partides, com l'aportació estatal de 40 milions d'euros a l'Autoritat de Transport Metropolità per finançar el transport de viatgers, 60 milions d'euros per al Catalunya Media City, 7 milions d'euros per a la investigació científica, o 43 milions d'euros per actuacions de transició energètica en edificis dels Mossos d'Esquadra i la renovació de la flota de vehicles.

A més, segons el comunicat, l'Estat transferirà a la Generalitat el deute de 273.000 euros pel suplement català del BOE, i s'ha tancat un acord polític per al traspàs de la gestió del Delta de l'Ebre, on s'impulsarà una comissió bipartita i una taula de treball per a l'estudi de les inversions necessàries per a la conservació del Delta.

També s'han afegit 24 milions d'euros per a les comunitats autònomes per garantir el finançament necessari a la Generalitat per a desenvolupar el pla bucodental incorporat a la cartera del sistema nacional de salut.

Inversions arreu del territori

ERC assegura que els acords desencallen projectes "molt necessaris i reivindicats al territori", com són els 7 milions d'euros per garantir la viabilitat del parc científic i tecnològic agroalimentari de Lleida, 1 milió d'euros per l'equipament de la Biblioteca de la Casa de Cultura de Girona, o 2 milions per al projecte de construcció del pont al polígon Entrevies de Tarragona. A més s'incorporaran esmenes transaccionals que beneficiaran ciutats com Figueres, Manresa, Santa Coloma de Gramenet o Terrassa, entre d'altres.