GASTRONOMIA

Tres ramaders del Pallars i un de l'Aran participen en el Concurs Nacional d’Hamburgueses de Vedella autòctona

Aquest festival gastronòmic se celebrarà el cap de setmana dels dies 26 i 27 de novembre durant tot el dia, al centre de la població d'Olvan i amb tot tipus d’activitats lúdiques relacionades amb la ramaderia i el món de pagès.
Presentació Mussegada Olvan 2
photo_camera Presentació de la 1a edició de la Mussegada d'Olvan / muussegada.cat

Les tres associacions de ramaders i criadors de les tres races de vedella autòctona de Catalunya com són la vaca de l’Albera, la Bruna dels Pirineus i la Pallaresa s’han ajuntat amb l’Ajuntament d’Olvan, cuiners i la Diputació de Barcelona per engegar la primera edició de la Mussegada que es defineix com la primera fira de degustació de la carn de la vedella autòctona en forma d’hamburguesa.

Aquest festival gastronòmic se celebrarà el cap de setmana dels dies 26 i 27 de novembre durant tot el dia, al centre de la població d'Olvan i amb tot tipus d’activitats lúdiques relacionades amb la ramaderia i el món de pagès.

El programa és extens i pensat per a totes les edats i tipus de paladars però en destaca la primera edició del Concurs Nacional d’Hamburgueses de Vedella, el dissabte dia 26 entre les 6 i 8 del vespre. També a les mateixes hores hi haurà l’actuació musical del saxofonista Pep Poblet. Posterioment la popular cuinera Ada Parellada presentarà l’Hamburguesa d’Olvan i el dia s’acabarà amb un sopar de carn rostida a l’estil “asado” argentí, combinat amb un tast de vins de la D.O.Bages.

Cartell Muussegada Olvan

El diumenge hi haurà des d’un esmorzar popular amb hamburguesa i guisat de vedella fins a un Mercat de Productes del Berguedà passant per la divulgació dels coneixements dietètics, alimentaris i gastronòmics de la Fundació Alícia i l’actuació de Lo Pau de Pons que presentarà la cançó la Mussegada d’Olvan.

Aquesta novedosa iniciativa es deu en paraules de ramaders i cuiners a l’objectiu d’apropar i fomentar el consum de la carn de vedella autòctona i a la vegada, dels productes de proximitat entre la població, destacant-ne el seu valor nutritiu, el seu bon gust i el suport que el seu consum representa per als ramaders i productors de tot tipus d’aliments de proximitat.

Per a més infowww.muussegada.cat

Fitxes de les races:

La vaca Pallaresa com indica el seu nom, pastura en els 2 Pallars i la Val d’Aran. Té la capa blanca i és una vaca de llet i carn. És una raça autòctona en recuperació gràcies a la feina dels 8 criadors associats.

La vaca de l’Albera com indica el seu nom, pastura majoritàriament en el massís de les Alberes, a l´Empordà. Té la capa castanya i és una vaca de carn. És una raça autòctona en expansió al Principat i a la Catalunya Nord,  ja que després de la seva recuperació també es troba en altres comarques gironines i al Rosselló.   

La vaca Bruna dels Pirineus és la més estesa a les comarques pirinenques i prepirinenques, amb uns 30.000 caps de bestiar, d’uns 300 ramaders associats. Té la capa bruna i és una vaca de carn. És una raça autòctona consolidada gràcies a l’esforç de millora genètica i morfològica feta durant els darrers 10 anys per la Federació i les diferents associacions comarcals de ramaders de la Bruna.