TECNOLOGIA

Constitueixen l'associació La Seu Tech City amb una trentena de membres

El 'Pirineus Tech Mountain' començarà a funcionar durant el segon semestre d'enguany al CETAP
Associació La Seu Tech City
photo_camera Foto de família de representants d'empreses i entitats que conformen l'Associació La Seu Tech City/laseu.cat

Fins a 24 socis fundadors i 6 entitats col·laboradores s'han adherit a l'associació La Seu Tech City, l'òrgan de governança del futur 'hub' tecnològic 'Pirineus Tech Mountain' que s'ha constituït aquest dijous. Entre els seus integrants hi ha l'Associació d'Empresaris de l'Alt Urgell, la Cambra de Comerç de Lleida, La Salle Technova-Universitat Ramon Llull i INEFC, FGC, IDAPA, la Fundació i2CAT i Eurecat. L'objectiu és que es posi en marxa al segon semestre d'enguany, tot creant sinergies amb el laboratori 5G del Pirineu. El 'hub' s’ubicarà, de moment, al Centre Tecnològic i Empresarial de l’Alt Pirineu (CETAP) de la Seu d’Urgell on hi haurà despatxos, zona de 'coworking' i on tindrà lloc alguna formació pràctica en noves tecnologies.

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha manifestat que aquest és un projecte "ja no de futur, sinó de present pel Pirineu, en un sector que porta creixent en ocupació en els darrers cinc anys al ritme del 10% anual". En aquest sentit, ha afegit que "no hi ha cap sector que estigui creixent a Catalunya a aquest ritme, per tant, és un sector d’oportunitats laborals i salarials". Tot això, ha afegit Puigneró, ajuda en el propòsit de contribuir a què el país "agafi el tren de la transformació digital i de creació de llocs de treball de qualitat i que ho faci aprofitant les oportunitats del territori, i en concret donant oportunitats al Pirineu".

Associació La Seu Tech City
Foto de família de representants d'empreses i entitats que conformen l'Associació La Seu Tech City/laseu.cat

Per la seva banda, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha remarcat que "la presència de connectivitat ha de permetre l'establiment d'activitats tecnològiques arreu del territori, i el Pirineu no en pot quedar exclòs, sinó tot el contrari. Aquest ha de ser un dels nostres puntals per revertir el despoblament, per retenir el talent jove i atreure'n de forà". Així, ha dit que la voluntat és proporcionar eines a les empreses actuals i a les de nova creació pel seu desenvolupament tecnològic i empresarial.

El nou 'hub' pretén esdevenir un veritable "ecosistema de talent" al voltant de les noves tecnologies en les activitats rurals i de muntanya, com ara el turisme, el lleure, la cultura, els esports de muntanya, la ramaderia i l'agricultura, els recursos naturals i la qualitat de vida en l'àmbit de la muntanya. En una primera etapa, es comptarà amb un professional que el dinamitzi i gestioni. Està previst que, un cop consolidat el projecte, ‘Pirineus Tech Mountain’, així com diferents empreses tecnològiques, s'acabin ubicant a la Ciutadella de Castellciutat, un espai de més de 60.000 metres quadrats.

En la constitució de l'associació La Seu Tech City han intervingut representants d'algunes de les entitats i empreses que la integren com Xavier López, director general Corporatiu i d'Operacions d'Eurecat; Rosa Paradell, directora d'Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT; Jordi Vilarrubla, responsable de Sistemes de l'empresa Semic Serveis Informàtics SA La Seu d’Urgell; i Marcel Dorna, director general de la Productora Elèctrica Urgellenca SA (PEUSA). L'acte també ha comptat amb la presència del ministre de Presidència, Economia i Empresa del govern d'Andorra, Jordi Gallardo.