LLENGUA

El Constitucional francès tomba l’ensenyament immersiu en català i occità

La decisió pot afectar a escoles que imparteixin classes en bretó, basc, català o occità
Escola Sallagosa
photo_camera Un grup d'alumnes de l'escola Jordi Pere Cerdà de Sallagosa / Albert Lijarcio

El Consell Constitucional francès prohibeix l’ensenyament immersiu del català. L’anomenada ‘llei Molac’, elaborada pel diputat bretó Paul Molac pretenia defensar la protecció del patrimoni de les llengües regionals i la seva promoció, per primera vegada en diverses dècades. Tot i això, la immersió lingüística en català i altres llengües regionals ha estat tombada perquè “la llengua de la República és el francès”.

Escola Bressola

El diputat bretó ha lamentat en un comunicat aquesta decisió i reclama que el govern canviï la Constitució perquè s’aplica “una visió totalment obsoleta” que obligarà “a prescindir d’una pedagogia molt eficaç”. La prohibició pot afectar escoles que imparteixin classes en bretó, basc, català o occità, com ara La Bressola.

Altres punts de la “llei Molac” sobre la promoció de les llengües regionals, han estat avalats. El Consell ha donat llum verda a les noves disposicions que permeten el suport econòmic dels ajuntaments a l’escolarització dels nens que segueixen una educació lingüística regional, sempre que no sigui immersiva.

Occità escola

El text va ser aprovat pel Parlament el 8 d’abril, després d’una votació sorpresa per part de l’Assemblea Nacional, amb 247 vots a favor, 76 en contra i 19 abstencions.

El Consell Constitucional també ha censurat l’ús de grafies que no existeixen en francès en els documents de registre civil. Molac ho considera “incomprensible” i part d’una “doble moral”.