26.06.2022 |
Viure als Pirineus

MUSEUS

Concert "La Guitarra del Pirineu" a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu amb motiu de la Nit dels Museus

Diferents museus de la XMTLLA van organitzar ahir activitats singulars per commemorar la Nit de Museus amb notable èxit de visitants

unnamed (13)
Concert "La Guitarra del Pirineu" amb el Duo Ribera Sàbat a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. / XMTLLA
Concert "La Guitarra del Pirineu" a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu amb motiu de la Nit dels Museus

Equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran van donar ahir el tret de sortida als actes organitzats amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que se celebra anualment el 18 de maig, i que tenen lloc des d’ahir dissabte 14 (Nit dels Museus) al diumenge 22 de maig.
 
L’edició del Dia Internacional dels Museus d’enguany està dedicada al tema «El poder dels museus». I és que els museus tenen el poder de transformar el món que els envolta, de provocar canvis positius en les seves comunitats. Ho fan a través de tres eixos: la sostenibilitat, la innovació en la digitalització i l'accessibilitat, i la construcció de comunitat a través de l'educació.

Així, la música en viu va ser la protagonista a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que va organitzar el concert “La Guitarra del Pirineu” amb el Duo Ribera Sàbat i el Musèu dera Val d’Aran, un concert d’arpa amb Berta Puigdemassa

Paral·lelament, al llarg del dia d’ahir diferents equipaments van iniciar les jornades de portes obertes i activitats gratuïtes per commemorar l’efemèride.

Durant el matí el Museu Hidroelèctric de Capdella va acollir la visita teatralitzada d’Albert Keller, que “tornava” a Capdella 109 anys després. Es tracta de la figura de l’enginyer en cap de l’obra civil de la central hidroelèctrica de Capdella que va explicar als visitants com va fer les obres del salt de Capdella i la construcció de la central hidroelèctrica. 

El Museu de la Conca Dellà i Dinosfera van organitzar una visita per descobrir el jaciment paleontològic de Pinyes

Com t'agradaria que fos el Museu?

Des de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran es vol posar l’accent enguany en l’accessibilitat, la participació i la inclusió amb l’objectiu de situar els museus més a l’abast dels ciutadans.
 
Per aquesta raó, i coincidint amb el DIM, s’ha iniciat la comunicació d’una acció participativa que consisteix en demanar l'opinió dels visitants, a qui es vol interpel·lar: “Com t’agradaria que fos el museu?” La participació pot ser tant en format físic als propis museus com en digital, per tal que sigui el públic el que suggereixi fórmules per atansar els museus a les persones. Ahir va ser el primer dia de participació, i alguns visitants dels museus ja es van animar a dir la seva.
 
L’acció participativa, que es durà a terme fins a la tardor, conclourà amb la recollida d’informació per part de la comissió d’educació i accessibilitat de la xarxa, que extreurà les demandes dels visitants. L’objectiu és poder engegar accions concretes i projectes en funció de les diferents propostes recollides per tal de millorar l’accessibilitat i la inclusió als equipaments.

Concert "La Guitarra del Pirineu" a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu amb motiu de la Nit dels Museus
Comentarios