INSTITUCIONS

La Comissió del Congost de Mont-rebei promou el consens per garantir els usos turístics no massificats

La Diputació d’Osca acull la segona reunió de les institucions que han de validar la redacció del Pla d’Usos per establir una estratègia d’actuació i gestió integral de l’entorn de l’embassament de Canelles i del mateix congost
Comissio_Montrebei__07
photo_camera Joan Talarn i Miguel Gracia a la Comissió de Seguiment del Congost de Mont-rebei / Javier Blasco

La Comissió de Seguiment del Congost de Mont-rebei ha analitzat aquest dimarts una primera valoració dels treballs realitzats per Prames, l’empresa adjudicatària dels treballs de redacció del futur Pla d’Usos per establir una estratègia d’actuació i gestió integral de l’entorn de l’embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei. A partir d’ara, els tècnics i els municipis passaran a definir en detall les propostes específiques per regular la zona.

La Comissió la conformen el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el seu homònim d’Osca, Miguel Gracia; l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga i president del Consell d’Alcaldes del Pallars Jussà, Jordi Navarra; l’alcalde de Bonansa i president de la comarca de la Ribagorça, Marcel Iglesias. A més, també hi han assistit el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués; alcaldes dels municipis d’Osca, representants de la CHE i la Generalitat.

Comissio_Montrebei__06(Foto: Javier Blasco)

El president Joan Talarn ha destacat que el plantejament inicial presentat durant la trobada s’ha de posar a debat i anàlisi entre els municipis del congost per tal de definir les accions i estratègies comunes per regular les solucions als problemes de seguretat i massificació dels últims temps, així com mantenir aquest espai com un valor econòmic i de patrimoni comú que el Pla d’Usos ha d’ajudar a preservar.

El president de la Diputació d’Osca, Miguel Gracia, ha ressaltat que la comissió de seguiment s’adreçarà a la CHE per tal de demanar l’aixecament de la moratòria que prohibeix pescar en la zona baixa de l’embassament.

L’empresa adjudicatària, després del procés de licitació i contractació efectuat per la Diputació d’Osca, és Prames, SA, una empresa fundada el 1989 a Saragossa i especialitzada en la redacció de projectes vinculats a l’entorn de la muntanya i el senderisme, serveis cartogràfics, restauració i senyalització de camins de muntanya, així com construcció de refugis.

Comissio_Montrebei__01(Foto: Javier Blasco)

Aquest Pla d’Usos integral de l’entorn de l’embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei és fruit de la col·laboració entre les diputacions de Lleida i Osca, formalitzat al mes d’agost de 2020, amb l’objectiu de fixar les línies generals d’actuació en la zona i establir una pauta per a la promoció i posada en valor d’aquest espai natural a través del turisme com a motor econòmic del territori, minimitzant el risc per a les persones donat l’estat geològic de la zona.