MEDI AMBIENT

Sort estrena divendres un documental on s'aborda l'oposició a la reintroducció de l'os

'El No a l'Ós' dona a conèixer la realitat de la ramaderia i planteja la dicotomia entre el món rural i l'urbà

Pla general d'una pastora que apareix al documental 'El No a l'Os'. (Horitzontal)
photo_camera Una pastora que apareix al documental 'El No a l'Os' / Le Champs

El documental 'El No a l'Ós', fet pels pallaresos Vanesa Freixa i Pepe Camps, que pretén mostrar el perquè a l'oposició a aquest plantígrad als dos vessants dels Pirineus (català i francès) s'estrenarà aquest divendres a Sort. El film dona veu a una vintena de persones entre pastors, ramaders, tècnics, administració, antropòlegs o conservacionistes. El documental vol generar empaties cap a un sector que s'ha d'enfrontar periòdicament a diferents problemàtiques generades, en molts casos, per una deficient gestió per part de l'administració i que poques vegades s'ha sentit escoltat. La pel·lícula també aborda l'enfrontament entre el pensament urbà i rural, que "sembla que no tingui cap punt de trobada", segons Camps, codirector del film.

Pla de detall d'un pastor que apareix al documental 'El No a l'Os' amb el seu ramat. (Horitzontal)

Camps ha explicat que amb el documental també volen acostar i aconseguir visibilitzar l'espai rural com un espai natural i productiu que demana ser escoltat i consultat, per arribar a trobar un cert equilibri.

Arran de veure com el conflicte esclatava al Pirineu i les conseqüències que se'n derivaven, la Vanesa Freixa i el Pepe Camps, van considerar que era urgent explicar-ho i intentar anar a l'arrel d'aquesta oposició al plantígrad i aprofundir en el conflicte generat arran de la reintroducció de l'os bru al Pirineu.

Pla general d'una persona mirant amb uns prismàtics que apareix al documental 'El No a l'Os'. (Horitzontal)
(Foto: Una persona mirant amb uns prismàtics que apareix al documental 'El No a l'Os' / Le Champs)

El film dona veu a pastors i ramaders que, amb arguments i gens de crispació, des del seu dia a dia i des de la seva activitat poden explicar el què significa conviure amb l'os. Vanesa Freixa i Pepe Camps han volgut explicar, amb aquesta producció, tots els problemes associats que ha comportat la reintroducció de l'os i que sigui l'espectador el que en tregui les seves pròpies conclusions.