TRANSFEMINISME

El col·lectiu transfeminista del Pallars convoca una concentració davant del jutjat de Tremp en suport a una companya

La dona ha estat denunciada penalment per unes pintades a Sort fetes durant la vigília del 8 de març
col·lectiu transfeminista Pallars 1
photo_camera El col·lectiu transfeminista 'La Geganta Desperta' durant la roda de premsa a Sort / Marta Lluvich

El col·lectiu transfeminista del Pallars Sobirà, aglutinat sota l'associació La Geganta Desperta, ha denunciat aquest dimarts a Sort la "injusta acusació" per la via judicial a una companya que ha estat denunciada arran d'unes pintades que van aparèixer la vigília del 8 de març a la capital del Pallars Sobirà. Per tal de donar-li suport, La Geganta Desperta ha convocat una concentració davant dels jutjats de Tremp el dijous dia 16. Amb aquest acte també volen denunciar "la persecució del moviment transfeminista al Pallars". Núria Ferrando, portaveu de la Geganta Desperta ha explicat que un cop acabada la marxa, hores més tard, tres companyes van ser "identificades arbitràriament" pels Mossos d'Esquadra.

Ferrando ha detallat que, com cada any, el dia 7 de març el col·lectiu va convocar una marxa nocturna per reivindicar i denunciar tota la violència masclista que les persones dissidents, com ara les no binàries, les dones i persones trans reben diàriament al territori.

col·lectiu transfeminista Pallars 2
El col·lectiu transfeminista 'La Geganta Desperta' durant la roda de premsa a Sort / Marta Lluvich

Des de la Geganta Desperta han dit que aquestes denúncies "eren i són encara un pretext per ocupar l'espai públic de forma segura i col·lectiva de nit". Sota l'eslògan "Les parets diuen el que el patriarcat calla", La Geganta Desperta ha engegat una campanya per denunciar "la criminalització i persecució" que pateix el moviment transfeminista al territori.

En primer lloc, han remarcat que a les tres persones identificades els va arribar una multa per part dels Mossos d'Esquadra; i posteriorment, una d'elles va rebre una citació judicial on, sense tenir cap prova, se li demanen fins a 2.000 euros de multa per indemnitzacions als comerciants a més d'antecedents penals, en cas de ser declarada culpable.

La Geganta Desperta ha fet públic un manifest de suport a la companya encausada on, entre d'altres, fa crítica que es posi el focus en qui va fer les pintades i no pas en el missatge clar que portaven. L'entitat també alerta que ningú s'està preguntant qui són aquests agressors i exposen que el cas està ple d'irregularitats.