MEDI NATURAL

20.000 hectàrees de bosc rebran tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi

El percentatge de pinedes afectades per aquest insecte es manté estable malgrat la sequera i es situa voltant del 15%
Fumigació boscos de pi al prepirineu i pirineu
photo_camera Fumigació del boscos amb processionària del pi al Pirineu / Acció Climàtica

Al voltant de 20.000 hectàrees de bosc rebran tractament biològic des de l'aire per controlar la processionària del pi. N'ha informat el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que ha explicat que s'intervindrà amb avionetes i helicòpters sobre zones forestals de 39 municipis de vuit comarques catalanes. Segons la conselleria, enguany s'ha detectat un lleuger augment de la superfície afectada greument per la plaga. Amb tot, ha indicat que ha quedat demostrada l'efectivitat de les accions que es fan per combatre-la. Malgrat la sequera i les elevades temperatures de l'hivern passat, el percentatge de pinedes amb algun grau d'afectació per aquest insecte s'ha mantingut estable i s'ha situa voltant del 15%.

D’acord amb Acció Climàtica, les afectacions més greus i les que provoquen les molèsties més importants pel que fa a salut, ramaderia, lleure i paisatge mantenen una tendència a la baixa. Actualment es calcula que afecten 10.000 hectàrees. L’any 2016, les afectacions greus es donaven a gairebé 60.000 hectàrees, mentre que enguany només a 6.655.

La major part dels tractaments, gairebé un 90%, se centren en quatre comarques: el Solsonès (que representa el 26%), el Bages, el Berguedà i el Pallars Jussà. A més a més, es fan tractaments a la Noguera, l’Alt Urgell, el Ripollès i Osona.

a80e6169-809a-490a-93f0-fcd9014322c0
Un exemplar de processionària del pi / Acció Climàtica

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri, que s’aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D’acord amb els estudis d’avaluació de les campanyes que es fan cada any, les defoliacions a les zones tractades són molt inferiors a les zones equivalents no tractades, fet que en demostra l’efectivitat.

Control biològic

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte autòcton. L’objectiu d’aquests tractaments no és erradicar l’organisme, sinó ajudar a controlar-lo naturalment quan hi ha pics poblacionals a fi de contribuir a l’equilibri de les seves poblacions a les pinedes. A més d’ocasionar perjudicis importants a les economies locals (turisme rural, ramaderia, i sector forestal), origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis var. kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics.