SALUT

Un centenar de professionals del Pirineu actualitzen coneixements sobre el TOC en infants i adolescents

La pandèmia ha comportat un increment de casos d’aquest trastorn que s’estima que té una prevalença del 2-3% entre els més joves

Jornada TOC alt Pirineu
photo_camera Vanessa Pera, Teresa Montanuy i Felip Benavent / Salut Alt Pirineu i Aran

Al voltant d’un centenar de professionals dels àmbits sanitari, social i educatiu de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran es van trobar aquest divendres per aprofundir en l’abordatge del trastorn obsessiu compulsiu (TOC) en infants i adolescents. Ha estat en el marc d’una jornada d’atenció primària de salut i de salut mental organitzada per Sant Joan de Déu Terres de Lleida, l’Institut Català de la Salut i Pediatria dels Pirineus, que ha girat entorn d’aquesta afecció mental que es calcula que arran de la pandèmia afecta entre el 2 i el 3% de la població infanto-juvenil.

La sessió ha tingut format telemàtic però ha comptat amb una benvinguda presencial des del CAP de Tremp a càrrec de Felip Benavent, gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran; Teresa Montanuy, directora del CAP de Tremp; i Vanessa Pera, cap de l’Àrea infantil i juvenil de Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

En la conferència inaugural de la jornada, Luisa Lázaro, cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil de l’Hospital Clínic Barcelona, ha destacat la diferència entre l’inici primerenc del TOC als 9-10 anys del seu debut en l’edat adulta a l’hora d’abordar-lo i tractar-lo correctament.

Posteriorment, la coordinadora dels Pallars i l’Alta Ribagorça de Pediatria dels Pirineus, Elena Alcover, ha presentat els resultats de l’estudi de la XaRePaP (Xarxa de Recerca en Pediatria de Atenció Primària) sobre l’estat de la salut mental infantil i juvenil en el període comprès entre la primera onada de la pandèmia de la COVID-19 i l’inici del curs escolar 2020/2021. L’estudi, en què van participar 35 pediatres i 369 nens i nenes de tot Catalunya, conclou que el 9,8% dels infants i adolescents va tenir una alta probabilitat de patir algun problema psicopatològic durant el període analitzat, una xifra dos punts per sobre que la recollida en l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2019, que era del 7,5%. Alcover ha ressaltat el bon ambient familiar com un factor protector de la salut mental entre els joves i, en l’altre extrem, la preocupació excessiva per part de la família i de l’infant com un factor de risc d’alteració de la salut mental.

La jornada s’emmarcava en un dels objectius del Pla de Salut de Catalunya  dedicat a l’atenció integral dels pacients amb diagnòstic de pacient crònic complex (PCC), on hi té cabuda el TOC. Aquesta alteració es caracteritza per la presència d’obsessions i/o compulsions i pot convertir-se en un trastorn crònic i altament incapacitant si no es tracta d’una forma adequada. En el 50% dels casos el TOC  apareix abans dels 18 anys.