ELECCIONS GENERALS 23J

Les candidates pirinenques d'ERC, Alidé Sans i Carme Lostao, defensen aturar "la crisi democràtica que patim"

Esquerra presenta la candidatura de Lleida al Congrés i al Senat amb l’objectiu de protegir Catalunya dels atacs de la dreta
ERC Congrés i Senat Lleida 1
photo_camera Esquerra presenta la candidatura de Lleida al Congrés i al Senat / @ERCPirineu

Esquerra Republicana ha presentat els candidats i candidates a les eleccions generals del proper 23 de juliol per la circumscripció electoral de Lleida. En un acte celebrat al Parc del Museu de l’aigua s’han presentat els diversos membres de les llistes republicanes que han explicat els principals objectius de la candidatura pel proper mandat al Congrés i al Senat. 

 Alidé Sans, número 2 de la candidatura al Congrés, ha expressat que com aranesa ha viscut de primera mà, el fet de defensar els drets lingüístics, les institucions del territori, “no ens podem permetre perdre els drets que hem guanyat amb tantes anys de lluita”. Sans ha volgut recordar els pactes de la dreta amb l’extrema dreta al País Valencia i a les Illes, “si no votem, la nostra identitat, la cultura, la llengua, els drets socials i la convivència estan en perill. Ja ho estem veient al País Valencia i a les Illes”.

Alidé Sans presentació candidatura
Alidé Sans durant la presentació de la candidatura / @ERCPirineu

Per la seva part, la candidata del Pirineu al Senat, Carme Lostao ha donat les raons per les quals ha decidit presentar-se a aquestes eleccions: “He decidit fer un pas endavant perquè davant l’enorme crisi democràtica que ens esquitxa, ens trobem en un moment crucial. I estem obligats a fer tot allò que estigui en les nostres mans per aturar-ho”. L'Olianesa ha reclamat el paper de cambra territorial al Senat, “el Pirineu hi ha de ser, i tota Catalunya, quants més siguem, millor. Hem de posar les necessitats del món rural a l'ordre del dia, que se'ns escolti. Només amb la força de la gent podrem complir-ho”.

Inés Granollers, que encapçala la llista al Congrés, ha manifestat que “defensar Catalunya és defensar les catalanes i catalans a tot arreu, defensar Catalunya dels atacs d'Espanya i dels atacs de la dreta”. Granollers ha fet èmfasi en què ens trobem davant unes eleccions que “alguns diran que només van de dretes i esquerres. D’altres que només van de Catalunya o Espanya. Però la realitat es que aquest 23 de Juliol ens ho juguem tot”. 

La número 1 de la llista també ha explicat que “Esquerra Republicana som els del referèndum i el continuarem batallant. Hem aconseguit la llibertat dels presos i preses polítics i l'eliminació del delicte de sedició, per afavorir totes les persones represaliades i els moviments socials, i per a quan ho tornem a ferPerquè no pararem de lluitar fins a aconseguir la República Catalana. Portem 92 anys defensant Catalunya i seguirem fent-ho. Defensant la llengua, la cultura i lluitant a contracorrent per millorar de la vida de la gent, quan ha calgut pagant el preu més alt de la repressió ferotge”. 

Carme Lostao presentació candidatura
Carme Lostao durant la presentació de la candidatura / @ERCPirineu

Pel que fa al Senat, Sara Bailac ha estat l’encarregada de fer memòria de la feina feta els darrers quatre anys a Madrid: “Esquerra Republicana ha fet el que va dir que faria a les últimes eleccions: aconseguir la llibertat dels presos i preses polítiques, fer seure a l’estat espanyol a negociar sobre l’autodeterminació”. Bailac ha explicat que “també hem treballat per millorar les pensions, apujant-les segons l'IPC i assegurant més drets als i les pensionistes; hem aconseguit una llei d'habitatge, que frena l'augment abusiu dels preus dels lloguers; hem defensat la igualtat i protegit els drets de les persones trans; o hem protegit el català a l'escola i a les plataformes audiovisuals, entre moltes d’altres”. 

A més a més, Bailac ha fet valdre la feina territorial feta al Senat. Les negociacions dels republicans en aquesta cambra s'han traduït en "la millora i construcció dels nous accessos de l'AP2 al seu pas per les comarques lleidatanes, 260 milions d'euros que s'invertiran a l'N-260 a l'Eix Pirinenc els pròxims anys, així com 7 milions pel parc científic i tecnològic per fer de Lleida la capital agrotecnològica del sud d'Europa".

ERC Congrés i Senat Lleida 2
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant la seva intervenció / @ERCPirineu

Finalment, a l’acte també hi ha participat la portaveu del partit, Marta Vilalta qui ha conclòs l’acte recordant que “aquestes eleccions toca protegir i defensar Catalunya del neofranquisme que amenaça de tornar a governar les nostres vides i per fer-ho cal més que mai una esquerra de veritat. Els nostres avis i àvies ja ho han viscut i això pot tornar a passar”. Vilalta ha reiterat que “cal defensar Catalunya no només per defensar-nos de l’extrema dreta i de tots aquells que han aplaudit el 155, sinó per defensar el dret que tenim els catalans i catalanes a l’autodeterminació. Defensar-la d’aquells que es posaran de perfil quan ens toquin els drets socials i defensar-la d’aquells qui no coneixen a la gent del carrer i que diuen que la majoria de la ciutadania pot fer front als lloguers actuals, En definitiva, aquestes eleccions toca protegir Catalunya amb valors republicans, portant la llengua, la cultura, l’escola i els drets socials per bandera i defensant la llibertat nacional del nostre país, la independència de Catalunya”.

L’acte ha estat conduit pel que va ser delegat del Govern de la Generalitat a Lleida fins la seva inhabilitació, el passat mes de desembre, per haver permès la realització del referèndum de l’1 d’octubre a Agramunt, Bernat Solé.