25.01.2022 |
Viure als Pirineus

ESTACIONS D'ESQUÍ

Balanç satisfactori de la campanya de Nadal a les estacions d'esquí del Pirineu

Des de la direcció de FGC reconeixen que les dades estan per sobre de les previsions que havien fet
Primer pla de dos esquiadors a l'estació d'esquí de Port Ainé el 8 de desembre del 2021. (Horitzontal)
Dos esquiadors a l'estació d'esquí de Port Ainé / Marta Lluvich
Balanç satisfactori de la campanya de Nadal a les estacions d'esquí del Pirineu

Les sis estacions de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) han tancat les vacances de Nadal amb 175.039 usuaris. Això suposa un increment d'un 32% respecte el 2019, abans de la pandèmia. Des de la direcció destaquen que es tracta d'unes dades "molt bones" i recorden que fa dos anys ja va ser "un gran any". Per això, la directora d'FGC, Marta Subirà, dona per fet que aquesta temporada pot ser "molt bona", ja que les previsions des d'ara i fins que acabi són "molt optimistes". "Hem assolit les expectatives que teníem i que era tornar a les dades prepandèmia. Les estacions estaven preparades i la ciutadania tenia ganes de trepitjar neu i gaudir a l'aire lliure. Aquesta combinació ha estat la clau de l'èxit", ha remarcat Subirà.

Per estacions, un total de 62.685 persones han visitat La Molina durant les vacances, fet que significa un increment notable de prop del 73% respecte el mateix període del 2019. Des d'FGC, vinculen aquest èxit a l'àmplia oferta de pistes i instal•lacions obertes i el "gran atractiu" que significa per a tot tipus de públic. En aquest punt, destaca l'experiència de pujar al cim de la Tosa d'Alp amb el Telecabina Cadí- Moixeró, una de les atraccions amb més demanda de l'estació de la Cerdanya. Pel que fa a les instal·lacions del Ripollès, Vallter també ha vist créixer el nombre de visitants i ha arribat als 20.194 forfets venuts. Això suposa un increment d'un 66% més que el 2019.

Pla general d'un grup de tres esquiadores pujant a un telecadira a l'estació de Boí Taüll el primer dia de la temporada 2021-2022, el 27 de novembre de 2021. (Horitzontal)
(Foto: Un grup de tres esquiadores pujant a un telecadira a l'estació de Boí Taüll / Anna Berga)

En canvi, Vall de Núria ha registrat una caiguda d'un 5% de visitants en relació a fa dos anys. Una baixada que Subirà matisa que es deu principalment a la implementació d'un sistema automàtic de control d'aforament als trens cremallera, que limita el nombre de places venudes. D'aquesta manera, es prioritza la comoditat de l'usuari per tal d'evitar massificacions de gent a l'espai natural.

A la comarca del Pallars Sobirà, els 14.649 visitants que ha acollit Espot han suposat un augment del 48% respecte fa dos anys i els més de 27.481 usuaris de Port Ainé han millorat fins a un 43% els rebuts durant les vacances de Nadal de 2019, que ja va ser un "bon any". A més, els visitants han comptat amb gairebé el 90% de pistes i remuntadors operatius, una major capacitat per acollir esquiadors en dies de punta a l’estació de Port Ainé gràcies al nou aparcament i una important proposta d’activitats per fer.

Finalment, l’estació de Boí Taüll a l'Alta Ribagorça ha acollit la visita de 26.770 persones, el que suposa una caiguda d'un 11% en relació a la temporada 2019-20, quan va tenir un dels millors períodes nadalencs recordats amb gruixos de 160 cm de neu i el 85% de l’estació oberta al públic. Subirà considera que aquesta baixada respon a la menor oferta de pistes i remuntadors disponibles a causa de l'episodi de vent de mitjan desembre.

Les bones notícies, a més, es complementen amb unes bones expectatives de final de temporada. Subirà assenyala que els mesos que queden esperen que siguin un èxit i que seguiran rebent visitants. Cal recordar que, a més del campionat europeu a Boí Taüll hi ha previstos circuits de competicions d’esquí alpí, muntanya i surf de neu a nivell regional que completen la ja de per sí àmplia oferta turística al Pirineu de Catalunya, destaca Subirà.

Balanç satisfactori

Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida fan un balanç "satisfactori" de la campanya de Nadal, tant pel que fa els nivells d'ocupació assolits com pel nombre de forfets venuts, que atribueixen a les "ganes" de neu dels visitants i a les bones condicions meteorològiques que han garantit bons gruixos de neu a les pistes. Així mateix, el gerent del Patronat, Juli Alegre, ha indicat que el territori ha pogut "capejar" la sisena onada i que bona part de les cancel·lacions que s'han registrat s'han pogut suplir per noves reserves.

Balanç satisfactori de la campanya de Nadal a les estacions d'esquí del Pirineu
Comentarios