COMMEMORACIONS

Avui fa 90 anys, Francesc Macià va proclamar la República Catalana

La República Catalana va durar tres dies, el temps necessari perquè s’arribés a un pacte amb els representants del govern provisional espanyol, en virtut del qual es recuperava l’autogovern sota la denominació Generalitat de Catalunya.
Proclamació Republica a Tremp
photo_camera Plaça de l'ajuntament de Tremp amb la gentada per celebrar l'arribada de la democràcia./ quinalafem.blogspot.com

Avui fa 90 anys, el 14 d'abril de 1931, que es va proclamar la República catalana. Ho va fer Francesc Macià, des del balcó de la Generalitat, alhora que proposava una confederació amb els pobles d'Espanya. Començava un nou període històric, amb l'exili del rei Alfons XIII i el naixement d'un nou règim a Espanya, la Segona República, que duraria 5 anys. Va ser un període que va començar enmig de grans expectatives i va acabar en una cruenta guerra civil que es va cobrar mig milió de vides, va arrasar el país i va ser un llast per al progrés durant dècades. Els 8 anys que van de la proclamació de la República fins a la fi de la Guerra Civil, el 1939, marquen una fita de la Història d'Espanya del segle XX.

Proclamació Republica Francesc Macià

(Foto: Francesc Macià proclamant la República catalana, a Barcelona, el 14 d'abril de 1931/ IEFC)

Exposició al Palau Robert

A partir del 13 d’abril i fins al 5 de maig, el Jardí del Palau Robert acull la mostra Tres dies d’abril. 90 anys de la proclamació de la República, un recorregut commemoratiu pels fets d’abril d’ara fa noranta anys, quan, el 14 d’abril de 1931, Francesc Macià pronuncià el famós discurs que començava així: “Catalans: Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica”.

La proposta de l’historiador Oriol Dueñas per encàrrec del Memorial Democràtic desgrana les tensions i les emocions viscudes aleshores, l’alegria d’una part important de la ciutadania després de molts anys d’autoritarisme, les esperances d’un futur més ple i més lliure.

La República Catalana va durar tres dies, el temps necessari perquè s’arribés a un pacte amb els representants del govern provisional espanyol, en virtut del qual es recuperava l’autogovern sota la denominació Generalitat de Catalunya.

Tres dies d'abril 1

La mostra il·lustra, mitjançant fotografies i testimonis, l’ambient i els estats d’ànim d’aquells tres dies que van suscitar, després de la caiguda de Primo de Rivera i de la contundent victòria d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals, grans expectatives polítiques i socials.

comentaris