06.07.2022 |
Viure als Pirineus

REFERÈNDUM 1-O

Arxiven les diligències contra 9 alcaldes pirinencs investigats per l'1-O

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, encara no ha rebut cap notificació oficial per part de la Fiscalia de Girona.

Alcaldes citats a declarar
Els alcaldes de la Seu d'urgell i el Pont de Suert van ser cridats a declarar als jutjats de la Seu d'Urgell/Marta Lluvich
Arxiven les diligències contra 9 alcaldes pirinencs investigats per l'1-O

La Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat les diligències contra 9 alcaldes de la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu investigats pel suport al referèndum de l'1 d'octubre, i la cessió de les instal·lacions municipals. En el document, al que ha tingut accés VIURE ALS PIRINEUS, la Fiscalia argumenta que se trata de pequeños ayuntamientos, que ante una actuación llevada a cabo por grupo numeroso de conciudadanos, debe concluirse que, aun habiendo querido, tampoco hubiera podido con los medios disponibles evitar la apertura de los colegios. El document conclou, que no ha quedado suficientemente acreditado en definitiva mas  allá de las meras suposiciones o presunciones penalmente destacables que los alcaldes investigados, realizaran actuación alguna positiva u omisa que tuviera incidencia efectiva en la apertura de los centros de titularidad municipal.

Els alcaldes pirinencs que han rebut la notificació oficial de l'arxivament de les diligències per part de la Fiscalia són: Miquel Sala d'Oliana, José A. Troguet de Pont de Suert, Francesc X. Porta, de Bellver de Cerdanya, Lluís Bellera, de la Pobla de Segur, Jordi Navarra, de Sant Esteve de la Sarga, Joan Ubach, de Tremp, Gerard Sabarich, de Rialp, Raimon Monterde, de Sort, i Albert Batalla de la Seu d'Urgell. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, encara no ha rebut cap notificació oficial per part dels agents judicials de la Fiscalia de Girona.

Albert Piñeira fiscalia

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, es va negar a declarar davant la Fiscalia el 21 de setembre del 2017. Piñeira, va explicar que considerava que la causa oberta contra la "immensa majoria d'alcaldes de Catalunya" que es van comprometre amb l'1-O era "absolutament desproporcionada" i que "no tenia cap sentit". 

Batalla demana urnes i debat polític

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha valorat com a "bona notícia" que la Fiscalia hagi arxivat les diligències que tenia obertes contra els alcaldes pirinencs investigats per facilitar el referèndum d'autodeterminació de l'1-O. Després de rebre la notificació oficial aquest dimarts, ha explicat que tot plegat contribueix "a normalitzar el que forma part d'un debat democràtic i no hauria de formar part en cap cas d'un debat judicial". A més, ha desitjat que "el debat sobre el futur polític de Catalunya es plantegi en termes democràtics, d'urnes i de debat polític" i que es deixi de banda "la via de la persecució judicial" com, ha afegit, s'està aplicant encara "a les persones que estan declarant davant el Tribunal Suprem o les que estan forçadament fora del país".

Albert Batalla ha explicat que, després de l'arxiu de les diligències obertes contra els alcaldes, espera que aquesta decisió "inspiri" a la resta d'agents judicials a fer el mateix amb la resta de batlles investigats i a "absoldre els presos polítics que estan sent jutjats". En aquest sentit, ha destacat que tot plegat ha estat una "situació a la qual no hauríem d'haver arribat mai" perquè, ha conclòs, "el que vam fer l'1-O és ajudar a què la gent pogués votar i pogués expressar democràticament quina era la seva opinió respecte al futur del país".

Arxiven les diligències contra 9 alcaldes pirinencs investigats per l'1-O
Comentarios