PLANIFICACIÓ

Arrenca el procés participatiu per a l'elaboració de l'Agenda Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030

El full de ruta, que s'ha presentat aquest matí a Prullans, orientarà el desenvolupament de les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, Solsonès, Berguedà i Ripollès
Agenda Pirineu 2030 RETALLADA
photo_camera El vicepresident Puigneró ha presentat l'Agenda l'Estratègica del Pirineu 2030 a Prullans / Marta Lluvich

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha donat el tret de sortida al procés participatiu per a l'elaboració de l'Agenda l'Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030. Es tracta d'un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de l'Alt Pirineu i Aran, Solsonès, Berguedà i Ripollès els pròxims anys. El procés participatiu comptarà amb una vintena de sessions, des del 15 de setembre fins al 15 de novembre, entre presencials i virtuals. Puigneró ha animat a la ciutadania a fer propostes "concretes" i amb una "dosi de realisme" pels anys vinents. Els eixos que han definit per treballar són: oportunitats, sostenibilitat, innovació i connectivitat.

Algunes de les propostes que es plantegin acabaran amb projectes i altres amb modificacions legislatives, ha dit el vicepresident, i ha afegit que "tot no serà una qüestió de diners". L'objectiu que es persegueix és definir com ha de ser el Pirineu del segle XXI i prioritzar els reptes que ha d'afrontar.

Agenda Pirineu 2030 2
El vicepresident Jordi Puigneró ha presentat l'Agenda l'Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030 a Prullans / Marta Lluvich

El procés participatiu de l'Agenda es desenvoluparà a partir d'un document que va rebre el vistiplau del Consell Executiu el passat mes de maig. A partir de demà, el portal participa.gencat.cat tothom que ho vulgui podrà fer aportacions fins al mes d'octubre, però serà el 27 de setembre quan se celebrarà la primera sessió telemàtica. El 27 d'octubre començaran les reunions presencials a les comarques. Serà durant el mes de desembre es farà públic l'informe final de tot el procés participatiu.

L'economia del segle XXI, una oportunitat

La finalitat del Govern amb l'Agenda és orientar el futur sostenible del Pirineu, tant pel que fa a la seva població, garantint-ne l'arrelament, com a l'accés als serveis bàsics i la connectivitat física i digital.

Puigneró ha sentenciat que "el teletreball és el gran repoblador de Catalunya" i ha recordat el desplegament de la fibra òptica que s'està duent a terme a tot Catalunya sense oblidar les comarques de l'Alt Pirineu.

El vicepresident no ha deixat escapar l'ocasió per parlar de comunicacions terrestres i ha reconegut que "la comunicació entre el Pirineu és molt millorable". Ha parlat de l'N-260 i ha dit que cal fer-hi actuacions "necessàries i concretes" per reduir el temps de trajecte entre la Cerdanya i l'Alta Ribagorça, a tall d'exemple. Tot, amb l'objectiu "d'afavorir la comunicació transversal del Pirineu".

Agenda Pirineu 2030 3
El vicepresident Jordi Puigneró ha presentat l'Agenda l'Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030 a Prullans / Marta Lluvich

Pel que fa a la línia R3, el vicepresident del Govern ha sentenciat que "no pot continuar així" i ha de ser una "alternativa competitiva" al cotxe. Per tot ha insistit a reclamar el seu traspàs.

L'Agenda es concretarà des de l'autodesenvolupament del territori, prioritzant les accions més transformadores que funcionin com a tractores de l'economia, i en cogovernança des de les pròpies comarques del Pirineu.

En conjunt, l'Agenda serà un procés de participació i concertació territorial a tots els nivells administratius i amb tots els agents del territori, amb la dinamització econòmica sostenible i l'arrelament de la població com a prioritats. Permetrà recollir i plasmar en un document les necessitats reals de les comarques pirinenques i, com a tal, serà la base sobre la què s'aprovarà la futura Estratègia del Pirineu, que fixarà les actuacions concretes per donar resposta a aquestes necessitats.