ELECCIONS MUNICIPALS

Alcaldies pirinenques a València i Sant Cugat

Els plenaris dels ajuntaments de València i de Sant Cugat del Vallès han investit, aquest dissabte, els urgellencs Joan Ribó i Mireia Ingla com a alcalde i alcaldessa respectivament.

Mireia Ingla
photo_camera Mireia Ingla aixeca la vara d'alcaldessa després la seva investidura/santcugat.cat

Mireia Ingla ha estat investida, aquest dissabte, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès. Després de pactes i reunions, la urgellenca ha obtingut el premi al seu treball constant i perseverant. Una veritable carrera de fons que va iniciar a les eleccions municipals de 2011, quan Esquerra Republicana de Catalunya es va quedar sense representació. Tot i la derrota, Mireia Ingla no va afluixar i va ser reelegida alcaldable per a les eleccions de 2015, en les quals ERC va tornar a entrar al consistori amb tres regidors. Un mandat en el què destaca les seves dues negatives a entrar al govern municipal, primer amb l'alcaldessa Mercè Conesa i després amb Carmela Fortuny. La raó sempre va ser la mateixa: ‘volem ser l’alternativa a un govern convergent de 32 anys’.

La constància té premi

I finalment, al tercer intent ho ha aconseguit. Després d’obtenir sis regidors a les passades eleccions municipals i ser segona força, Mireia Ingla ha rebut aquest 26-M el premi que l’ha portat a liderar el govern municipal de Sant Cugat.

Llicenciada en dret i amb un màster en Mediació a la Universitat de Barcelona (UB), Mireia Ingla i Mas, de 51 anys, va néixer a la Seu d'Urgell, on va viure fins que es va traslladar a Barcelona a cursar els estudis universitaris, i es va instal·lar a Sant Cugat fa més de vint anys. Filla d’una família de fortes conviccions catalanistes i progressistes, a la Seu d'Urgell hi té la família i els amics.

Joan Ribó Canut 2

Joan Ribó, de Cal Borda d’Adrall

Joan Ribó i Canut, té 73 anys i les arrels familiars a Cal Borda d’Adrall, al municipi de Ribera d’Urgellet (Alt Urgell). A Adrall hi va viure fins que es va traslladar a Barcelona per fer els estudis de Batxillerat. Més endavant, es va establir a València en l'etapa universitària per estudiar Enginyeria Agrònoma. És expert en tecnologia d'aliments i en plaguicides no contaminants i té el doctorat per l'Institut Agroquímic de València, on va publicar vuit treballs d'investigació, i ha dirigit tres tesis doctorals. També ha estat set anys professor a la Universitat Politècnica valenciana. Més tard va esdevenir catedràtic i professor en instituts de secundària.

Joan Ribó ha estat investit aquest dissabte com a alcalde de València amb els vots de la seva formació, Compromís, i els del PSPV.

Joan Ribó va entrar en política a la transició amb el moviment Cristians pel Socialisme i com a militant del Partit Comunista. El 1992 va esdevenir secretari general d'EUPV a la ciutat de València, i el 1997 va assumir aquest càrrec a nivell autonòmic. El 2003 va ser rellevat per Glòria Marcos.

Entre 1995 i 2007, Ribó va ser diputat a les Corts Valencianes i fins i tot va ser candidat a la presidència de la Generalitat. Va decidir deixar la política activa per la crisi interna d'EUPV, al 2008, però el 2010 va tornar per aspirar a l'alcaldia de València, amb la coalició valencianista i d'esquerres Compromís, formada pel Bloc Nacionalista Valencià, Iniciativa del Poble Valencià i Verds-Equo. Després de ser el candidat més votat a les eleccions municipals del 2015 i d'arribar a un pacte de govern, va ser investit, per primera vegada, alcalde de València. Aquest dissabte, Joan Ribó ha estat inves­tit, per segona vegada, com a alcalde de València amb els vots de la seva for­mació, Com­promís, i els del PSPV. Així, les dues for­ma­ci­ons, amb 10 i set regi­dors, res­pec­ti­va­ment, han acon­se­guit la majo­ria abso­luta necessària per man­te­nir-se a l’alcal­dia de València.