METEOROLOGIA

Activada l’alerta per risc de vent superior als 90 km/h a l'Alt Pirineu i Aran fins divendres

També es preveuen fortes pluges al Pallars Jussà, a l’Alta Ribagorça i a la Val d’Aran.
Torb FOTO JORDI JOVÉ JOVAL
photo_camera Activada l’alerta per risc de vent superior als 90 km/h a l'Alt Pirineu i Aran fins divendres / JORDI JOVÉ JOVAL

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (Ventcat), per la previsió de ratxes fortes a tot el Pirineu durant les pròximes hores. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dijous el vent bufarà del sud-oest amb una distribució extensa a l'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Cerdanya. Es podran superar els 90 km/h a cotes mitjanes i altes, sobretot a la vegueria de l'Alt Pirineu. Divendres aquestes comarques també estaran afectades fins a la mitjanit per vent de component sud i és probable que se superin també els llindars a cotes mitjanes i altes a l'extrem nord.

Vent al Pirineu
En prealerta el Ventcat per ratxes de 90 km/h al Pirineu / Autor: Diaridelaneu

També s’ha posat en prealerta el pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (Inuncat), davant les previsions d’acumulació de pluja a diverses comarques de l’extrem nord del país. Concretament, es pot superar el llindar dels 100 litres per metre quadrat en 24 hores al Pallars Jussà, a l’Alta Ribagorça i a la Val d’Aran.

La combinació del vent fort amb la neu acumulada al Pirineu pot provocar el fenomen del torb. Així, cal que les persones que tinguin previst fer activitats a l’alta muntanya extremin les precaucions. També es demana molta prudència a la carretera, atès que es combina la previsió de fortes ratxes de vent amb l’operació sortida pel pont de Setmana Santa.