RAIERS

Tot a punt per a la 35a edició de la Baixada dels Raiers de Coll de Nargó

La jornada tindrà lloc aquest dissabte i s'iniciarà als Clops de Fígols, a les 10 hores del matí amb l’Enraiada. La Baixada començarà a les 12 hores. 
Raiers Nargó 2024 2
photo_camera Els rais, aquest divendres, a la plaça de l'Ajuntament de Coll de Nargó, a punt per la Baixada de demà / Feliu Sirvent

Tot a punt per a la 35a edició de la Baixada dels Raiers de Coll de Nargó que tindrà lloc aquest dissabte, 30 de març. La plaça de l'Ajuntament ha acollit al llarg de tota la setmana la preparació dels rais, després que el cap de setmana passat tingués lloc la recollida de redortes al bosc. La jornada començarà als Clops de Fígols, a les 10 hores del matí amb l’Enraiada. La Baixada començarà a les 12 hores. 

Raiers Nargó 2024 3
Els rais, aquest divendres, a la plaça de l'Ajuntament de Coll de Nargó, a punt per la Baixada de demà / Feliu Sirvent 

Enguany serà la segona vegada que se celebra la Baixada dels Raiers de Coll de Nargó per Setmana Santa, amb l'objectiu de disposar d'un millor cabal. A més a més, aquest canvi ha coincidit amb el fet que les baixades de rais han obtingut el reconeixent de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Una distinció internacional que la UNESCO va confirmar el desembre de 2022 i que en el cas de Catalunya, a més de Coll de Nargó, també inclou la baixada de la Pobla de Segur. 

Raiers Nargó 2024 1
Els rais, aquest divendres, a la plaça de l'Ajuntament de Coll de Nargó, a punt per la Baixada de demà / Feliu Sirvent 

Els rais són embarcacions formades per trams de troncs ajuntats que antigament es construïen per a transportar la fusta dels Pirineus a les terres planes del litoral, aprofitant el corrent dels rius.