METEOROLOGIA

Acció Climàtica alerta de l'elevat perill d'incendi forestal al Pirineu

El Pirineu i Prepirineu encaren una situació d’elevat risc d’incendi, que en algunes comarques es pot allargar fins a divendres
incendi-tivissa
photo_camera Els Bombers apagant un incendi de vegetació / ACN

El Pirineu i Prepirineu encaren una situació d’elevat risc d’incendi, que en algunes comarques es pot allargar fins a divendres, segons indica la previsió duta a terme pel Servei de Prevenció d’Incendis del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Aquest informe assenyala que en els pròxims dies tindrem un anticicló que provocarà temperatures elevades per a l’època especialment a cotes altes de muntanya. Això, afegit a la baixada de la humitat, fa que el risc d’incendi en aquesta zona de Catalunya sigui alt.

Aquesta situació també ha estat provocada per l’estat de la vegetació del Pirineu i Prepirineu, que, després de les glaçades, està especialment seca. Sobretot, aquelles plantes exposades més a la radiació al vessant sud de les muntanyes. S’hi afegeix, a més, el dèficit de pluja dels darrers mesos.

Perill incendis forestals mapa predicció

Per a les pròximes setmanes, el panorama no és bo. Aquesta situació de dèficit pluviomètric que arrossega bona part del país fa que calgui ser prudent en les setmanes a venir, ja que la radiació (i les temperatures) aniran augmentant, com també la llargada del dia. Això, si no hi ha noves pluges que mitiguin la situació, estressarà les plantes i les farà més vulnerables al foc. Aquest risc s’anirà estenent a la part mediterrània del país en absència de pluges o amb pluges poc significatives que facin recuperar les reserves del sòl.

 

Suspeses gairebé 18 mil cremes previstes per avui

A causa de les condicions meteorològiques i el risc potencial d’incendi forestal, s’ha activat el nivell 2 del Pla Alfa en diverses comarques. Només avui, la situació de perill ha fet que s’hagin hagut de suspendre 17.917 comunicacions de crema de restes vegetals previstes.

El Pla Alfa és el procediment que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions davant les situacions de risc d’incendi que es produeixin. Aquest nivell, de vigilància exclusiva d’incendis forestals, té les implicacions següents:

- Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a   menys de 500 m de zones forestals.

- Identificació de l’autor del foc.

- S’ha de fer apagar el foc, excepte autoritzacions excepcionals.

- Control de llocs predeterminats d'especial risc.

- Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades.

- Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats.

- Control d'abocadors predeterminats.

El mapa de perill d’incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals fa el diagnòstic de les situacions adverses que ens afecten i així s’activen els màxims recursos els dies crítics. A més, fa prevenció per preparar el territori per a quan arribin els incendis amb treballs perquè els nostres boscos siguin menys vulnerables i amb una pagesia activa que mantingui el mosaic agrari, no només per la biodiversitat que aporta sinó també perquè és una discontinuïtat física per a l’avanç del foc.