PROTESTES

Acaben els talls a les carreteres pirinenques arran de l'acord amb el Govern

El Govern va acceptar gairebé totes les peticions dels agricultors i ramaders a la Taula Agrària
Protestes pagesos Alta Ribagorça
photo_camera Protesta de pagesos pirinencs a A les Bordes, a l'Alta Ribagorça / @uniopagesos

Els pagesos i ramaders han aixecat els talls a les carreteres pirinenques arran de l'acord amb el Govern obtingut aquest dijous en una reunió amb el conseller David Mascort i el seu equip del Departament d’Acció Climàtica. Així doncs, s'ha normalitzat la circulació de vehicles a la C-14 a Bassella (Alt Urgell), l’N-152 a Puigcerdà i l’N-260 a les Bordes, al Pont de Suert..

El Govern va acceptar gairebé totes les peticions dels agricultors i ramaders a la Taula Agrària, començant per afegir al nom del Departament d’Acció Climàtica les paraules ‘Agricultura, Ramaderia i Pesca’ i la “reorganització” de l’àrea d’Abastament d’Aigua de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que lidera Jordi Molist.
El conseller va posar en valor els acords assolits en aquest nou grup de treball amb el nou actor, alhora que va dir que cal diferenciar entre les problemàtiques estructurals, com ara aconseguir que els pagesos cobrin un preu digne pels seus productes, i d’altres de més immediates com podrien ser els desastres naturals o la sequera.

IMG-20240229-WA0003
Protesta de pagesos pirinencs a la C-14 a Bassella / CEDIDA

El titular d’Acció Climàtica va admetre que els ajuts “son una mica complicats i encara més si són fons europeus” i per això han acceptat complementar els recursos que ja s’han anunciat amb una transferència per les zones d’herbacis que no s’han pogut regar per les restriccions. En concret, es transferirà 200 euros per hectàrea afectada als conreus de regadiu que no van poder-se regar al llarg del 2023. L’afegit d’Agricultura, Ramaderia i Pesca al nom de la conselleria es farà efectiu a través d’una proposta de resolució conjunta en el debat monogràfic de la setmana que ve a la cambra catalana. “El nom del Departament pot semblar una qüestió fútil, però pels pagesos i ramaders és una qüestió transcendental”, va dir Mascort, que va puntualitzar que el Departament mantindrà totes les seves competències, inclòs el govern de l’ACA.

Un dels punts que es va negociar més en la reunió d’avui és el paper de l’ACA en la gestió de la sequera. El conseller va dir que aquest ens ha de ser “més proper” al sector primari. El conseller d’Acció Climàtica va assegurar que el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, continuarà al seu càrrec, al considerar que la plataforma Revolta Pagesa li imputava greuges que no eren responsabilitat seva com ara que no s’hagin fet inversions des de la sequera del 2008. A més, va explicar que els representants de les quatre entitats pagesos –Unió de Pagesos, JARC, FCAC i Revolta Pagesa– participaran al debat de Política Agrària de la setmana que ve al Parlament.