POBLACIÓ

Cent setanta persones provinents d'Ucraïna viuen a la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran

L'Alta Ribagorça és la comarca pirinenca amb un major percentatge d'immigrants provinents d'Ucraïna, amb un 9,2% del total, seguida de la Val d'Aran (2.11%) i la Cerdanya (1.53%)
Guissona la petita Ucraïna
photo_camera Concentració a Guissona contra l'ocupació d'Ucraïna per l'exèrcit rus

La comunitat ucraïnesa a Catalunya viu amb angoixa l'ocupació del seu país per part de l'exèrcit rus i la situació de combats i guerra oberta. Catalunya és el territori de l'Estat on viuen més ucraïnesos, superen els 23.600. Barcelona o Guissona, on un de cada set veïns són immigrants ucraïnesos, són alguns dels llocs on han creat comunitat, però també ho han fet, encara que en menor nombre, a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu i Aran on conviuen i tiren endavant el seu projecte vital.

Segons dades de principis de 2021 de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), als municipis de l'Alt Pirineu i Aran viuen 170 persones provinents d'Ucraïna, 11 menys que un any abans (181). Per comarques, a l'Alta Ribagorça es comptabilitzen 45 immigrants provinents d'Ucraïna (9.15%), un menys que el 2020; a la Cerdanya n'hi ha 43 (1.53%), mentre que el 2020 n'eren 53; a la Val d'Aran són 37 (2.11%) els ciutadans d'origen ucrainès, els mateixos que el 2020; al Pallars Jussà són 23 (1.26%) els originaris d'Ucraïna, els mateixos que l'any anterior: a l'Alt Urgell hi ha 19 persones censades provinents d'Ucraïna (0.71%), les mateixes que l'any anterior: i al Pallars Sobirà hi ha 3 persones (0.1%), les mateixes que l'any anterior.

Un milió de refugiats han marxat d'Ucraïna en una setmana

L’Alt Comissariat de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) ha informat que almenys un milió de refugiats han fugit d’Ucraïna quan es compleixen ja una setmana des que dijous passat el president rus, Vladimir Putin, anunciés una operació militar al país. "En només set dies hem estat testimonis de l’èxode d’un milió de refugiats d’Ucraïna als països veïns", ha assegurat al seu compte de Twitter, aquest dimecres a la nit, l’Alt Comissariat de Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi. Així, ha posat èmfasi que "per a molts milions més, dins d’Ucraïna, és hora que les armes callin, perquè es pugui prestar una ajuda humanitària que salvi vides." El president de Rússia, Vladimir Putin, va anunciar el 24 de febrer en un discurs televisat una ofensiva militar contra Ucraïna dies després d’haver reconegut la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk.

Guissona envia material solidari a Ucraïna

Guissona ha enviat a Ucraïna, aquest dijous a la nit, un camió carregat amb material solidari que s'ha recollit a diferents punts de les comarques de Lleida. És la primera gran acció que ha impulsat la comunitat ucraïnesa del municipi conjuntament amb l'Ajuntament de Guissona mentre s'està treballant amb Càrites i Open Arms per enviar properament un avió també carregat amb material i que després tornaria amb 200 refugiats. En aquest sentit, l'alcalde Jaume Ars ha explicat que al poble ja hi ha una desena de refugiats que han escapat de la guerra i que la previsió és que n'arribin més d'una vuitantena en els propers dies. De moment s'habilitarà la biblioteca per fer activitats adreçades als nens refugiats.

140 ucraïnesos s'allotgen a la Xarxa de d'Albergs de Catalunya

Per altra banda, 140 ucraïnesos s'allotgen actualment en equipaments de la Xarxa de d'Albergs de Catalunya, segons ha informat el Departament de Drets Socials. Són 33 més que dimecres, quan el Govern va xifrar en 107 els refugiats acollits. 95 persones es troben a l'alberg de Coma-Ruga, 27 al de Vic i 18 al de Barcelona. El Consulat ha manifestat, però, que hi ha fins a 220 persones que podrien acollir-se a aquest servei, 52 més de les que hi han accedit.

La Seu d'Urgell i el Fons Català de Cooperació

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell, com a membre del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, donarà suport a la població víctima del conflicte armat a Ucraïna a través de la línia de campanyes d’emergència -que contempla anualment el pressupost municipal- destinant-hi una aportació econòmica inicial de 4.000 euros.

D’altra banda, l’Ajuntament urgellenc està mantenint converses tant amb el Consolat d’Ucraïna al Principat d’Andorra com amb el Consolat d’Ucraïna a Barcelona per assegurar-se que els ajuts materials que es puguin recollir a la Seu d’Urgell arribin a les víctimes civils d’aquest conflicte.

Una vegada els consolats confirmin que poden vehicular l’enviament del material d’ajut humanitari, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell endegarà una campanya solidària per a recollir materials necessaris adequats en aquest conflicte. D’aquesta manera, l’Ajuntament urgellenc segueix les indicacions tant del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament com de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que desaconsellen, de moment, les campanyes de recollida de materials de qualsevol tipus.

Àmbit ciutadà

Per col·laborar en la Campanya d'Emergència a Ucraïna del Fons Català de Solidaritat i Cooperació, la ciutadania disposa de la següent informació, juntament amb el full de compromís per la realització d'aportacions econòmiques, que es pot trobar en aquest enllaç.

En aquest sentit, des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament s’afirma que “són més efectives les aportacions econòmiques perquè les entitats especialitzades puguin adquirir els materials necessaris adequats a cada circumstància i en els països on es durà a terme el projecte o projectes”. 

L'Associació de Veïns de Llívia inicia una campanya de recollida de roba per a Ucraïna

L'Associació de Veïns de Llívia ha posat en marxa una campanya de recollida de roba amb el propòsit d'enviar-la a Ucraïna. El Casal d'Avis de Llívia serà el punt de recollida de les peces, principalment polars i anoracs, segons demana l'entitat. L'associació sol·licita que la roba sigui neta i estigui en bon estat. Segons fonts de l'entitat, després de la recollida, la roba serà portada al Consolat General d'Ucraïna a Barcelona des d'on serà transportada a aquell país. Aquesta campanya és una clara mostra de suport al poble ucraïnès, castigat i immers en el conflicte bèl·lic que des de fa uns dies ha iniciat Rússia amb la invasió del seu territori.

Fonts de l'associació han destacat que la iniciativa impulsada a Llívia està tenint una gran resposta, ja que pobles de l'entorn s'han posat en contacte amb l'entitat llivienca per afegir-se a la campanya.

La recollida de roba es farà el dimecres, dijous i divendres d'aquesta setmana, de les 19 a les 20.15 hores i el dissabte de les 18 a les 20.15 hores.

La Pobla de Segur, amb Ucraïna

En motiu de la situació actual que estan patint les i els ucraïnesos, l’Ajuntament i l’Associació de Dones de la Pobla de Segur organitzen una recollida de productes de primera necessitat. Us convidem a ser generosos amb els nostres veïns i fer una petita aportació, que de ben segur, serà més que benvinguda.

MENJAR: Recollida al Dia, Caprabo, Bon Àrea i PlusFresc.
– Conserves en llauna
– Fruits secs
– Barretes energètiques
– Galetes
– Te i cafè
– Paper de cuina
– Vaixelles d’un sol ús

HIGIENE PERSONAL: Recollida a la Farmàcia Solguda

-Detergent
– Productes d’higiene personal
– Kits d’higiene
– Sabó
– Màquines d’afaitar
-Tovalloletes humides
– Pasta dentrífica
– Raspalls de dents

ALTRES PRODUCTES: Recollida al local de l’Associació de Dones (porta lateral – Sala Anna Maria Janer)
– Sacs de dormir i mantes
– Matalassos/ màrfegues, llits plegables, etc.
– Coixins i roba de llit
– Tovalloles
– Escalfadors elèctrics
– Piles i bancs d’energia
– Llanternes i auriculars
– Teteres elèctriques
– Lladres elèctrics

Aquests dimarts, els veïns i les veïnes de la Pobla de Segur es van concentrar davant l’Ajuntament per mostrar el seu rebuig a la invasió a Ucraïna.