FESTIVALS D'ESTIU

Vilamur inaugura el 'Terra Roia Arts Festival', l'aparador de la creació del Pallars Sobirà

L'historiador pallarès, Oriol Riart, va detallar els diversos elements i motivacions de l'exposició de fotografies, mapes i objectes del front català de la Guerra Civil.
IMG_3895
photo_camera El públic assitent a la inauguració del 'Terra Roia Arts Festival' / CCPS

Aquest dissabte 31 de juliol Vilamur va viure un moment especial. Després d'haver ajornat l'edició 2020 del Terra Roia arts festival la inauguració de l'edició d'enguany va aconseguir demostrar que també els petits pobles poden dur a terme grans projectes.

En paraules de la vicepresidenta 2a. de la Diputació, Estefania Rufach, assistent a l'acte: “Aquest Festival és un orgull per a les Terres de Lleida i un exemple a seguir”. També va fer esment del reconeixible esforç dels organitzadors per l'excel·lent transformació dels espais expositius, que havien estat granges o garatges de maquinària.

Josep Ramon Fondevilla, alcalde de Soriguera, va agrair la participació de creadors, entitats, institucions i voluntariat. Va resumir la cartellera amb presència de quasi un centenar d'artistes i les més de cinquanta activitats que començaven aquest dia i que continuaran tot el mes d'agost per diversos pobles del Sobirà.

CARTELL GENERAL TRAF con logos

El director del TRaf-21 recordà que no han perdut de vista els objectius pels quals han treballat aquests dos anys: “Convertir-se en un aparador de la creació del Sobirà, dels artistes i de les entitats que els donen difusió i que aquest esforç perduri en el temps i transformi espais en desús en d'altres de promoció cultural per convertir-se en generadors de noves iniciatives amb repercussió en l'economia”.

tERRA ROAI MOVIL (2)

A l'acte d'inauguració hi van assistir el president del Consell Comarcal i diversos alcaldes que juntament amb els assistents escoltaren les explicacions d'alguns dels coordinadors o comissaris d'algunes exposicions. Així, l'historiador Josep Calvet, comentà els fets que inspiraren la mostra “Perseguits i salvats”. Fernando Herrador, col·leccionista i apassionat de les càmeres fotogràfiques explicà algunes anècdotes de les càmeres mostrades i que s'havien fet servir a les guerres del segle XX. Nara Gonzalez, secretària tècnica de la Xarxa de Museus del Pirineu, resumí l'excepcional exposició “El Pirineu estereoscòpic de Josep Forns, anys 20 i 30” i, per acabar l'acte, l'autor del treball d'investigació “Itinerari d'una memòria enfrontada”, Oriol Riart, va detallar els diversos elements i motivacions de l'exposició de fotografies, mapes i objectes del front català de la Guerra Civil.

Un dels moments més impactants es produí quan l'actriu Anna M. Mayor, que havia representat fa 30 anys la primera adaptació teatral de Pedra de Tartera de Maria Barbal, s'aixecà i començà a recitar un passatge de la novel·la. Actriu i escriptora es tornaran a veure a la fira que s'organitzarà durant els dies 19 i 20 d'agost.

comentaris