MónNatura Pirineus, inaugurat l’any 2002, és un equipament de la Fundació Catalunya-La Pedrera que ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb una missió molt clara: sensibilitzar a la societat vers el desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge mitjançant activitats d’educació ambiental. El centre disposa d’unes instal·lacions privilegiades que permeten al visitant fer vida a l’alta muntanya i descobrir els seus atractius, posant en valor la cultura de la sostenibilitat i oferint la identificació i el respecte pels diferents elements que configuren el paisatge.
L’espai està dotat d’un edifici bioclimàtic, de més de 3.000 m2, que utilitza energies renovables. El centre es divideix en dues àrees: l’àrea d’activitats, espais ideals com a suport de les diferents activitats que es poden realitzar durant les estades; i l’àrea residencial i de serveis.
El Centre de Fauna
Sens dubte, el Centre de Fauna és el fil conductor de MónNatura Pirineus, i el principal atractiu especialment per als més petits de la casa que després de visitar-lo el recordaran tota la vida, i sobretot recordaran els animals que poden veure (molts per primera vegada a la seva vida): gall fers, el linx, xots, guineus, martes, cabirols, gamarussos, trencalossos, fagines o el gat salvatge.
En aquest espai hi trobem espècies animals que, en el moment del néixer, van tenir problemes, i com a conseqüència, la seva mare no va participar en l’alletament. És en aquest moment que hi intervé l’ésser humà i, mitjançant un procés d’impressió, se’ls pot recuperar i dignificar la seva vida en un estat similar al del seu hàbitat natural.
Cal recordar que en aquest centre, a banda de la divulgació de les diferents espècies de fauna salvatge local, també es fa recerca en l’àmbit universitari i es duu a terme una tasca de reintroducció d’espècies emblemàtiques.
Però més enllà de l’observació de la fauna, la del centre i la dels voltants, a MónNatura sempre hi ha un gran nombre d’activitats programades que van des de les excursions per observar a flora I la fauna, als concerts, les xerrades, lectures a la biblioteca, activitats a l’hort, l’observació dels voltors, la descoberta dels planetes, contemplar les estrelles, I mil propostes més. Impossible avorrir-se!
Val a dir que el centre disposa de 94 places d’allotjament, amb totes les habitacions dotades amb un espai de treball i bany propi (no es comparteixen amb persones d’altres reserves), a més d’un laboratori, un planetari que ens permet iniciar-nos en el món de l’astronomia, una biblioteca i mediateca especialitzada en temàtica ambiental, una aula d’informàtica i una ludoteca i espai de jocs per als més petits.
Així és MonNatura Pirineus. Un lloc de visita obligada per als pirinencs. Hi vam anar fa uns mesos però ja voldríem tornar-hi. Aquell matí que em vam llevar aviat i vam baixar caminant fins al poble de Son va ser un reguitzell de sensacions: els rastres dels animals per tot arreu, les petjades, la flora dels voltants de la carretera, el cant dels ocells, l’encant del petit poble de Son, i la sortida del sol tot pujant altre cop cap a l’edifici de MónNatura Pirineus.
Èxit de les estades de natura i camps de treball
D'altra banda, aquest cap de setmana han finalitzat les darreres estades de natura i camps de treball naturalistes realitzats aquest estiu a MónNatura Pirineus. Un total de 238 nens han participat en les estades, impulsades per la Fundació Catalunya-La Pedrera, que han fet prendre consciència als infants de la importància que representa la conservació i preservació del medi ambient i la natura.
Durant les activitats de lleure i de natura de les estades, els més petits han descobert la vida i oficis antics de les valls d’Àneu: raiers, carboners, danses i jocs tradicionals. En el torn dels grans s’han treballat els bioindicadors de l’estat de qualitat ambiental de diferents tipus d’hàbitats de les Planes de Son, tot aprofitant per crear un petit documental d’aquests.
Una de les estades que s’està consolidant en el programa educatiu de MónNatura Pirineus és “What’s the colour of nature”, estades de natura en anglès en la que s’ha fet una immersió en plena natura, els seus sons, colors, fauna i flora que hi viu, tot treballant i aprenent vocabulari específic en anglès.
Durant aquestes estades cal destacar el fet d’haver pogut participar, juntament amb els nens i famílies, de l’alliberament d’una parella de polls de gamarús provinents del centre de recuperació de fauna de Torreferrussa i d’una guineu provinent del centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l’Empordà.
En els camps de treball naturalistes, destinats a joves d’entre 15 i 17 anys, s’ha construït una captació d’aigua de pluja i un banc per l’hort remeier, s’han realitzat tasques de manteniment i millora del centre de fauna i s’han construït i instal·lat caixes niu per pàrids i ratpenats.