DANSÀNEU, FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

Les Valls d'Àneu posen fi a set dies magnífics de dansa, música i patrimoni

El Dansàneu tanca la 29a edició amb les entrades exhaurides, preservant les produccions pròpies i la cultura en viu.
 
Pla obert de l'espectacle de l'Orquestrina Trama al Dansàneu, el 30 d'agost de 2020. (Horitzontal)
photo_camera Espectacle de l'Orquestrina Trama al Dansàneu /Joan Blanco/Dansàneu

El Dansàneu ha tancat aquest diumenge set dies de festival a les Valls d'Àneu en què la dansa, la música i el patrimoni s'han concretat en una quinzena de propostes artístiques que han esgotat les entrades i s'han adaptat a les mesures de prevenció de la covid-19. Segons la seva directora, Rut Martínez, s'ha constatat que "la cultura és segura i necessària" i ha assegurat que el més remarcable d'aquesta 29a edició, per sobre de les xifres, "és que el Dansàneu s'ha celebrat”. Per la seva banda, Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, organitzadors de l'esdeveniment, ha destacat que "el territori, el públic i els artistes han agraït molt la celebració del festival perquè aquest punt de comunió fa més falta que mai".

Tot i haver d'adaptar-se per complir amb les mesures de seguretat i prevenció de la covid-19, el Dansàneu no ha renunciat als seus trets distintius, com són l'incentiu a la producció i la voluntat de posar en contacte artistes d'estils i disciplines diferents.

Entre les actuacions destacades d'enguany, hi ha hagut la inauguració encarregada al Premi Nacional de Cultura Roberto Olivan amb l'estrena de 'INFERNO V.I.P.', així com la producció DES-ESPERA de les Impuxibles, la companyia de Clara i Ariadna Peya, o l'espectacle de circ contemporani que fusiona la música del pirinenc Arnau Obiols amb l'art dels NILAK. Així mateix, l'espectacle 'Ovidi 25' dedicat a la memòria d'Ovidi Montllor, va centrar la jornada de dissabte.

Aquest diumenge a la tarda ha estat el torn de l'espectacle de cloenda a Santa Maria d'Àneu, amb un encàrrec a la companyia Factoria Mascaró, fundada pel ballarí i coreògraf Joan Serra -creador i ànima del Dansàneu fins a la seva mort-. Es tracta d'una producció amb participació del grup de polifonia vocal masculina La Nova Euterpe que ha posat l'accent en el patrimoni immaterial, partint de la recuperació de peces litúrgiques populars arranjades específicament per Jaume Ayats. L'espectacle es podrà veure també a la Fira Mediterrània de Manresa.

Pla tancat de l'actuació del Dansàneu de la polifonia vocal de La Nova Euterpe i la dansa de la Factoria Mascaró, el 30 d'agost de 2020. (Horitzontal)
(Foto: Actuació de la polifonia vocal de La Nova Euterpe i la dansa de la Factoria Mascaró, el 30 d'agost de 2020/Joan Blanco)

La programació l'ha arrodonit aquest diumenge a la nit l'espectacle 'Teia' de Júlia Farrero, a la qual el Dansàneu ha fet l'acompanyament fins la presentació en aquest Dansàneu. La seva obra està basada en la tradició fallaire dels Pirineus.

Suport del públic

Els organitzadors han destacat que el Dansàneu 2020 ha presentat propostes úniques i singularitzades amb l'objectiu de donar suport als artistes i als creadors del país, així com de posar en valor el patrimoni artístic i natural d'Àneu. En aquest sentit, els organitzadors celebren que s'han esgotat les 1.500 entrades de pagament posades a la venda, 400 menys que la previsió inicial degut a un ajust dels aforaments per la crisi sanitària.

Per últim, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu estudia reubicar la celebració del festival al mes d'agost atès que l'ocupació a l'Alt Pirineu és molt major que durant la primera setmana de juliol, dates de celebració habituals del Dansàneu. "Venen uns anys molt complicats i, com a entitat cultural sense ànim de lucre que som, necessitem del suport del públic per tirar endavant", apunta l'organització, que remarca que "l'edició d'enguany indica que a l'agost hi ha una oportunitat de fidelització de nous públics".

Més a Pallars Sobirà