MEDI AMBIENT

Les Valls d'Àneu pendents dels permisos

Els alcaldes no entenen el veto i no contemplen cap altre escenari que no sigui la celebració del festival a Escalarre

Valls d'Àneu Escalarre
photo_camera Imatge de Santa Maria d'Escalarre, al Pallars Sobirà, a l'entorn de la qual es celebrarà el Festival Dr. Music/Marta Lluvich

Els alcaldes dels municipis on se celebrarà el Doctor Music confien que la promotora presentarà una proposta alternativa a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En un estudi fet públic aquest dijous, la Generalitat va desaconsellar-ne la celebració, en tractar-se d'una zona de flux preferent. Joan Blanco, alcalde d'Esterri d'Àneu, ha dit que espera que Doctor Music faci les correccions necessàries al projecte perquè sigui assumible per l'ACA. Josep Cervòs, alcalde de la Guingueta d'Àneu, ha explicat que la decisió de l'ACA ha caigut com un ''gerro d'aigua gelada'' al territori i confia que el festival pugui celebrar-se, ja que contribuirà a dinamitzar el Pallars. Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, no contempla cap altra possibilitat que no sigui que el Doctor Music se celebri a Escalarre i confia en els deu dies de marge per presentar al·legacions.

Blanco ha afirmat que Doctor Music té tot el suport de l'Ajuntament en el marc del ''possible i viable'' i ha afegit que, si hi ha un perill real, "s'ha d'esmenar". El president comarcal ha sentenciat que no contempla cap altra possibilitat que no sigui que el Doctor Music se celebri "amb tota normalitat a Escalarre". L'alcalde de la Guingueta ha insistit que no es tracta d'una prova pilot i que té l'aval de la celebració amb èxit de tres edicions i demana que es trobi la ubicació per determinats espais en zones allunyades del riu.

Ara, les parts disposen de deu dies per presentar al·legacions o, en el cas de la promotora, reformular el projecte abans que aquest s'enviï a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), qui té l'última paraula. El territori demana paciència i que Doctor Music readapti el projecte inicial per poder tenir el vistiplau de l'ACA.

Fonts de Doctor Music ja van confirmar a l'ACN que examinaran la resolució de la Generalitat i faran els tràmits necessaris per adaptar-se a la normativa fixada per les administracions.

Els permisos per a la celebració del Doctor Music, que afecten els municipis de la Guingueta d'Àneu i Esterri d'Àneu, inclouen un període que va des del 25 de juny -data prevista per a l'inici del muntatge- fins al 15 de juliol, coincidint amb el tancament del festival. L'afectació dels terrenys és de 140 hectàrees, amb una afluència diària de 55.000 persones i 15.000 llocs d'aparcament.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, de qui depèn l'ACA, argumenta que l'àmbit d'actuació del Festival es troba en zona d'influència del riu Noguera Pallaresa i quatre afluents. Part de les instal·lacions relacionades amb el festival, com escenaris, carpes, algunes zones d'acampada i zones d'aparcaments, es troben a prop del riu, uns espais que haurien d'evitar l'acumulació de persones. Quant a la zona de bars i carpes, es preveu que se situessin prop del riu d'Unarre, on tampoc es pot autoritzar activitats amb aglomeració de gent.

Ara, Doctor Music haurà de presentar un projecte reformulant la ubicació d'alguns dels espais i situant-los lluny de les zones pròximes al riu Noguera Pallaresa o dels seus afluents.