L'onzena edició de la Fira del Ferro Pirinenc tindrà lloc el 10 i 11 de juliol a la Vall Ferrera en un format reduït, amb l'objectiu de complir els protocols que marca la crisi sanitària de la covid-19 i després que la pandèmia obligués l'any passat a aturar el certamen. Aquesta zona, al peu de la muntanya més alta de Catalunya, és un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica, ja present des de l'època romana. L'esdeveniment tindrà enguany com a lema "El culte al ferro", a través del qual es busca que els visitants descobreixin les joies amagades de la vall i històries que han quedat impreses als pobles i als boscos que en formen part.
Una de les novetats del certamen és la inauguració de 'l'escape tour' "Temps de ferro", una activitat impulsada pel Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'Ajuntament d'Alins que permetrà endinsar als participants a l'època de les fargues i dels Castellarnau a través del mòbil. A més, el primer dia de fira també es podran veure treballs de forja en viu, concretament de restauració i recreació d'elements emblemàtics de les ermites i esglésies de la Vall Ferrera. L'elecció d'aquestes peces s'ha fet a partir de l'Inventari elaborat per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu l'any 2020 per encàrrec del Parc Natural de l'Alt Pirineu. A més, també hi haurà un mercat artesà i agroalimentari amb productes del territori del Parc Pirinenc de les Tres Nacions i comarques veïnes.
Mentre, per l'11 de juliol s'han programat activitats en diferents punts de la zona. Així, quatre itineraris guiats i una visita teatralitzada transportaran a les persones que hi participin des dels vestigis del ferro a la vall, fins a l'època d'auge de les fargues. Durant tot el cap de setmana de fira, Alins s'omplirà també d'actes culturals, com ara la presentació del llibre "El ferro i la forja" a càrrec de la seva autora Ruth García. També la companyia DAUS de Palma de Mallorca oferirà l'espectacle "Oficis oblidats", una proposta multidisciplinar que barreja dansa, música en directe i dibuix.
La Fira del Ferro segueix emmarcant-se dins del Projecte Interreg POCTEFA PYRFER "Pirineus de Ferro-Xarxa de Municipis del Ferro per a una Estratègia Turística Patrimonial i Sostenible", un projecte de cooperació transfronterera integrat per municipis de totes dues vessants del Pirineu. L'objectiu del projecte és donar a conèixer el patrimoni relacionat amb el ferro dels diferents municipis d'una forma "sostenible" i ajudant-se de les noves tecnologies.