RAMADERIA

La Vall d'Àssua manté viva la tria d'ovelles amb ganxo

Més de 7.000 ovelles d'una vintena de ramaders han baixat de la muntanya de Llessui i Seurí
Ramader muntanya de Seurí 1
photo_camera Un ramader triant les ovelles amb ganxo a la muntanya de Saurí / Marta Lluvich

Més de 7.500 ovelles han passat l'estiu a les muntanyes de la Vall d'Àssua amb tres ramades; la de Llessui, Seurí i Caregue. A Llessui van triar la ramada de prop de 4.500 ovelles aquest dissabte. Una dotzena de ramaders van separar els animals amb l'ajuda d'una mànega i la marca que cada animal porta a l'esquena. A Seurí ho van fer dilluns on es van separar unes 3.000 ovelles de vuit ramaders amb ganxo. Els ramaders tanquen totes les ovelles a dins d'una pleta i amb el ganxo les agafen i separen en funció de la marca que porten a l'esquena. Cada marca correspon a una explotació ramadera. Es tracta d'una feina molt manual que fa dècades que es fa de la mateixa manera.

Ramader muntanya de Seurí 2
Un ramader agafant una ovella amb el ganxo / Marta Lluvich 

Els ramats pugen a la muntanya a principis de juliol i baixen a finals de setembre, abans que els agafi el fred i comencin a criar a la muntanya. Aquest any el temps ha estat bo segons els ramaders. Va ploure al moment oportú perquè es pogués fer herba a la muntanya i les ovelles no patissin gana.

Tots els pastors pugen els ramats el mateix dia i els entreguen a un únic pastor que els guarda durant tres mesos. Igualment, tots els pastors fan baixar les ovelles el mateix dia unides en un sol ramat, que caldrà tornar a separar. Des de fa trenta anys es fa la tria a Llessui en un lloc conegut com el 'triador', un passadís de fusta amb diferents portes que porten a un tancat. Tants tancats com ramats. Cada pastor obre la seva porta quan una de les seves ovelles, que coneix per la marca que porta a l'esquena, passa pel passadís. És d'aquesta manera com cada ramat queda triat.

Ramader muntanya de Seurí 3
Un ramader agafant una ovella amb el ganxo a la muntanya de Saurí / Marta Lluvich 

Uns dies abans de pujar a la muntanya, amb les ovelles ja xollades, cada pastor posa un senyal als seus animals amb la marca de la seva explotació a l'esquena. Així, a l'hora de triar les ovelles, cada propietari identifica ràpidament les del seu ramat.

Els ramaders que porten les ovelles a la muntanya de Seurí les trien manualment. Les van agafant una a una en funció de la marca de l'esquena.

Ramader muntanya de Seurí 4
Un ramader triant les ovelles al triador de la muntanya de Llessui / Marta Lluvich

Una vegada separades les ovelles de cada pastor a cada pleta o tancat, arriba l'hora de contar-les per comprovar que hi són totes i no se n'ha perdut cap. Una a una els pastors les fan tornar a sortir i les van numerant i quan són totes a fora arriba el moment de desfer el camí que van fer al juny per tornar cap a casa.