València d'Àneu tindrà la primera Escola d'Oficials Forestals amb formació altament qualificada de motoserra

El centre inaugurarà el curs, de sis mesos de duració, a l'abril i comptarà amb 15 alumnes

foto_3307710
photo_camera Pla general del magatzem de pràctiques

València d'Àneu, al Pallars Sobirà, estrenarà el mes d'abril, l'Escola d'Oficials Forestals. Es tracta d'una cooperativa creada per tres socis (Pallars Jussà, Montsià i la Garrotxa) que tenen com a objectiu la creació d'un centre que formi oficials forestals altament qualificats i alhora difondre la cultura de l'aprofitament del bosc. El centre, amb capacitat per formar a 15 alumnes, estarà ubicat amb instal·lacions municipals que l'ajuntament les ha cedit per aquesta tasca. A l'edifici de l'antic ajuntament s'hi realitzaran les classes teòriques i a un magatzem sense utilitat s'hi faran les classes pràctiques. A més comptaran amb terrenys comunals del municipi per fer-hi els treballs a bosc. Destacar que als alumnes se'ls formarà amb el Certificat Europeu de Motoserra, molt demanat pel sector.

Aquest projecte ha estat beneficiari d'una subvenció com a projectes singulars en el marc de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop. Entre els aspectes que s'han valorat destaca que aquestes entitats porten a terme una tasca que promou l'economia social fomentant la reactivació econòmica i l'ocupació.

Josep Plasencia, un dels socis de la cooperativa, ha explicat que els alumnes de l'escola rebran una formació molt amplia amb conducció de maquinària específica, aprofitaments forestals i tala d'arbres, destacant el Certificat Europeu de Motoserra. Plasencia ha dit que aquesta formació cada cop la demanda més el sector donat que està comprovat que els alumnes formats amb aquest certificat augmenten la productivitat i baixen la sinistralitat al bosc.

Segons Plasencia actualment hi ha necessitat de mà d'obra qualificada donat que el sector té molta ''precarietat'' en l'àmbit forestal (malalties professionals, sinistralitat...). La incorporació del Certificat Europeu en la formació és ''un pas endavant'' per pal·liar les necessitats del sector, ha argumentat Plasencia.

El certificat de motoserrista europeu (ECC - European Chainsaw Certificate ) és una formació bastant recent a Catalunya i a Espanya, donat que es va començar a implantar l'any 2014 i té per objectiu garantir la qualitat del treball del professional de bosc.

La ubicació de l'Escola Alt Àneu respon a la tradició forestal del municipi i a la necessitat de gestió dels seus boscos, ha explicat Plasencia. Per l'alcaldessa Laura Arraut la implantació de l'escola al municipi suposarà una injecció pel que fa a la dinamització social amb la incorporació de 15 joves i en l'àmbit forestal en destaca la necessitat de gestionar la gran massa forestal de la qual disposen.

comentaris