El TSJC desestima un recurs de Red Elèctrica contra una taxa pel pas de línies elèctriques de l'Ajuntament de Rialp

Es tracta del pas de 12 torres i més de 4.000 metres de cablejat elèctric que suposaria uns ingressos d'uns 10.000 euros

foto_3133964
photo_camera Vista general del poble de Rialp. Foto: ACN

 El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs que Red Elèctrica va presentar contra l'ordenança fiscal que l'Ajuntament de Rialp (Pallars Sobirà) va aprovar el 10 de desembre del 2014 relacionada amb el pas de línies elèctriques pel seu municipi. Aquesta taxa fa referència a l'ocupació del sòl i el vol dels boscos comunals del municipi de Rialp amb línies de transport i distribució d'energia elèctrica d'alta tensió, que no subministri energia elèctrica al veïnat del municipi. Amb l'aplicació d'aquesta taxa l'Ajuntament de Rialp ingressaria uns 10.000 euros que serien el resultat d'aplicar-la a les 12 torres que travessen Rialp (540 euros) i els 4.081 metres de línia (9.794 euros).

L'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, s'ha mostrat satisfet per aquesta resolució i ha dit que aquesta sentència suposarà, una font complementaria d'ingressos a l'Ajuntament. Així mateix, ha recordat que l'ordenança es va aprovar en temps de crisis per aconseguir més ingressos. Si té efectes retroactius, suposarà uns ingressos de més de 30.000 euros a l'Ajuntament.

L'Ajuntament de Sort fa unes setmanes també va aprovar una taxa municipal per l'estesa aèria sobre sòl públic de cablejat elèctric. Amb aquesta taxa el consistori pallarès ha vist una nova possibilitat d'aconseguir més recursos econòmics pel municipi. L'Ajuntament de Sort aplicarà aquesta taxa el 2018 i suposarà uns ingressos d'uns 14.000 euros per l'ajuntament.

Aquesta mesura es va aprovar després que el Suprem permetés cobrar aquesta taxa a les elèctriques i establís que els ajuntaments també poden crear una taxa per a les empreses que compten amb xarxes que travessen el terme municipal, però que no van directament vinculades a la prestació de serveis al municipi.

La taxa va en funció dels quilòmetres de cablejat elèctric que sobrevolen el municipi i depenent de la categoria del terreny pel qual passa.

Per la seva part, Red Eléctrica va anunciar al mes de maig que portarà als tribunals tots aquells ajuntaments que vulguin implantar la taxa pel pas de línies d'alta i mitjana tensió en terrenys de domini públic i demana buscar una "solució global" perquè hi ha casos en què l'import dels gravàmens "no és congruent".

comentaris