RAMADERIA

Baixen les vaques de la muntanya de Llessui per la falta de menjar

Les onades de calor d'aquest estiu i la manca de pluges han fet que hi hagi menys pastura que altres temporades.
Tres ramaders triant les vaques per carregar al camió després d'haver baixat de la muntanya el 23 de setembre del 2019 a Llessui, al Pallars Sobirà. (horitzontal)
photo_camera Tres ramaders triant les vaques per carregar al camió després d'haver baixat de la muntanya a Llessui, al Pallars Sobirà/Marta Lluvich

Alguns ramaders que tenen els animals a la muntanya de Llessui, al Pallars Sobirà, han hagut d'avançar la tornada a casa de vaques i vedells per falta de menjar a la muntanya. Les onades de calor d'aquest estiu i la manca de pluges han fet que hi hagi menys pastura que altres temporades. Això ha portat alguns pagesos a haver d'avançar la baixada dels animals. Normalment els ramaders recullen el bestiar el dia 4 d'octubre però aquest any molts han avançat la tornada cap a casa fins a trUn ramat de vaques esperant per ser carregades despr√©s d'haver baixat de la muntanya el 23 de setembre del 2019 a Llessui, al Pallars Sobir√†. (horitzontal)es setmanes. Agustí Escur, president de la muntanya de Llessui, ha explicat que aquest imprevist suposarà als pagesos un sobrecost econòmic i de feina. Haver d'alimentar els animals aquestes setmanes fora de la muntanya és un cost important per a un pagès.

Les més de 1.100 vaques i vedells, 4.000 ovelles i 200 eugues que pasturen en aquests prats a l'estiu comencen a tenir problemes per trobar menjar. Per evitar que passin gana i perdin pes, alguns ramaders han optat per recollir els animals abans de la data prevista.

Escur reconeix que ja al mes de juny, quan van pujar els animals a la muntanya, ja no hi havia l'herba que hi ha habitualment. La meteorologia dels mesos de juliol i agost no ha acompanyat per fer créixer l'herba i ara, la poca que pugui sortir, ja no és bona per alimentar tants animals.

Els ramaders recorden haver viscut una situació similar l'any 2012 quan les zones d'alta muntanya van patir els estralls de la sequera i també van haver d'avançar la retirada dels animals de la muntanya, on passen quatre mesos.

comentaris