19.05.2022 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI

Traslladen a l'església de Borén les piques romàniques de l'església mig enrunada d'Àrreu per protegir-les

Amb l'arribada de l'accés rodat al poble augmentava la possibilitat d'actes vandàlics o espolis
Imatge general de l'interior de l'església d'Àrreu i el seu estat de conservació. Imatge del 27 d'octubre del 2020. (horitzontal)
Interior de l'església d'Àrreu i el seu estat de conservació /Marta Lluvich
Traslladen a l'església de Borén les piques romàniques de l'església mig enrunada d'Àrreu per protegir-les

A Àrreu (Pallars Sobirà) s'hi accedia des de la carretera C-147 caminant per un sender en poc més de 20 minuts. L'Ajuntament d'Alt Àneu va construir l'any 2018 una pista de terra que arriba fins al poble. L'accés rodat ha portat als veïns la possibilitat de rehabilitar les cases que s'havien deshabitat a finals dels anys 80. Durant aquests anys que no ha viscut ningú a Àrreu, els edificis s'han anat deteriorant i entre ells l'església de Sant Cerni. Amb la porta esbotzada i el sostre mig caigut, encara albergava al seu interior dues piques baptismals romàniques. Ara, per evitar actes vandàlics i espolis, Ajuntament, Generalitat i Bisbat d'Urgell han agafat les dues piques i les han portat a l'església veïna de Borén per salvaguardar-les.

Aquestes piles, una baptismal i una d'olis, perfectament gravades en el seu exterior són del taller de L'escultor de les Valls d'Àneu amb exemples escultòrics del mateix estil a les esglésies de Sorpe, Son o Alòs d'Isil.

Pla general d'una de les piques de l'església d'Àrreu que s'han retirat el 27 d'octubre del 2020. (horitzontal)
(Foto: Una de les piques de l'església d'Àrreu que s'han retirat /Marta Lluvich)

La voluntat de totes les parts era treure les piles d'Àrreu per protegir-les però que no abandonessin el municipi. Per aquesta raó s'han porta a l'església més propera, a la de Borén, on ja hi ha una talla romànica de l'església d'Àrreu que es va treure pels mateixos motius fa uns anys.

Aquesta actuació forma part d'un projecte més ampli que l'Ajuntament d'Alt Àneu té planificat. La primera actuació va ser fer arribar una pista de terra fins al poble per poder-hi accedir amb tot terreny. Ara, que hi ha accés rodat, s'ha prioritzat treure les peces d'alt valor patrimonial per protegir-les.

Imatge general dels treballs del trasllat de les piques de l'església d'Àrreu a la de Borén el 27 d'octubre del 2020. (horitzontal)
(Foto: Imatge dels trasllat de les piques de l'església d'Àrreu a la de Borén, aquest dimarts/ Marta Lluvich)

L'alcalde d'Alt Àneu, Xavier Llena, ha explicat que el següent pas ha de ser millorar la pista i que sigui transitable per tota mena de vehicles. De manera paral·lela, s'ha de treballar per restaurar l'església i evitat el seu progressiu deteriorament.

Clara Arbués, delegada de Patrimoni del Bisbat d'Urgell, ha explicat que a l'església s'hi farà una intervenció d'urgència per treure les humitats de l'interior de l'edifici i apuntalar-lo per evitar el seu ensorrament. Actualment, presenta un gran forat al teulat i les parets bastant ensorrades.

Tres trasllats amb poc més de 200 anys

L'any 1803 una allau va arribar al poble d'Àrreu i va provocar 17 morts i va destruir 10 cases. Després d'aquest episodi, els habitants d'Àrreu van canviar el poble de lloc per protegir-lo d'aquest perill i el van construir uns 100 metres de desnivell més avall i més a l'est, on es troba actualment. Es creu que del poble original d'Àrreu es van baixar les piques al nou poble. Ara, aquestes piques s'han tornat a traslladar més avall -a Borén- per protegir-les i conservar-les.

Traslladen a l'església de Borén les piques romàniques de l'església mig enrunada d'Àrreu per protegir-les
Comentarios