FIRES I TRADICIONS

Tot a punt per a la Fira de Santa Teresa d'Esterri d'Àneu, la capital ramadera de les Valls d'Àneu

El dissabte tindrà lloc, a la quadra de Casa Gassia, la presentació del llibre de Feliu Izard 'Trincar eth port', sobre la construcció i obertura de la carretera del Port de la Bonaigua.
Fira de Santa Teresa d'Esterri d'Àneu
photo_camera El diumenge, els cavalls són els protagonistes de la Fira de Santa Teresa d'Esterri d'Àneu /esterrianeu.cat

El 15 i 16 d’octubre tindrà lloc la Fira de Santa Teresa a Esterri d’Àneu, la fira ramadera per excel·lència a les Valls d’Àneu. La Fira de Santa Teresa era un mercat que antigament es celebrava el 15 d’octubre i durant el qual els ramaders comerciaven amb el seu bestiar, especialment vaques, egues i ovelles. Amb el temps la Fira perdé les ovelles i es traslladà al cap de setmana.

La  Fira de Santa Teresa es celebra al Firal i inclou tot tipus d’actes relacionats amb dues de les espècies autòctones del Pallars Sobirà: la vaca Bruna i el cavall Hispà-Bretó. La festa comença divendres amb la baixada del bestiar de les muntanyes. L’endemà dissabte al matí es fa la subhasta de vedells de raça Bruna dels Pirineus. Després de la subhasta es fa un tast de la vedella amb “Indicació Geogràfica Protegida”, un segell de qualitat que atorga la Unió Europea i a continuació el Concurs de Vaca Bruna dels Pirineus, en el que es premia als millors exemplars de les diferents categories: millor vaca, millor vedell, millor brau i millor semental.

Diumenge al matí hi ha exposició i degustació de pinxos i botifarra de poltre d’Hispà-Bretó, un tipus de cavall que es cria només amb l’objectiu de vendre la seva carn, l’exhibició de tir amb cavall (arrossegament), i el Concurs Equí amb premis al millor cavall, al millor tersó, al millor semental, a la millor parella i al millor poltre.

Fira-de-Santa-Teresa-2022 Esterri
Fira-de-Santa-Teresa-2022 Esterri

El diumenge, els protagonistes són els equins de raça cavall Pirinenc Català, amb un concurs de raça, un tast de poltre criat a la zona i el sorteig d’una poltra.

Els visitants a la  Fira de Santa Teresa d'esterri d'Àneu podran passejar i comprar al mercat de productes artesans, ramaders i mercaderia en general al costat del recinte firal.