ECOMUSEU

Tallers sobre les plantes de les bruixes i pasturar un ramat de cabres, algunes de les activitats d’estiu de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu

Les visites teatralitzades amb l’Esperanceta i al Castell de València d’Àneu i les esglésies romàniques completen l’oferta per als visitants
unnamed (2)
photo_camera unnamed (2)

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu ha incorporat aquest any una novetat a les seves activitats d’estiu, que està resultant tot un èxit i que ha convertit el fenomen de la bruixeria en un reclam cultural i turístic. Es tracta de la ruta ‘Les Plantes de les bruixes’, en la qual tots els dimecres i dissabtes fins al 2 de setembre té lloc una passejada-taller d’una hora de durada per l'entorn d’Esterri d’Àneu, en què el visitant pot descobrir les plantes de les bruixes, les que protegien, guarien, enamoraven i enverinaven.

Tallers sobre les plantes de les bruixes, protectores de pandèmies i afrodisíaques, conèixer la història medieval en clau femenina i pasturar un ramat de cabres, algunes de les activitats d’estiu de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu

La iniciativa forma part de les Activitats d’Etnobotànica Pirinenca a l’Ecomuseu. L’èxit de la ruta s’emmarca en la fascinació que genera la bruixeria a les Valls d’Àneu. De fet, una investigació recent, sobre la qual després es va realitzar una exposició, constata que són el bressol europeu de la caça de bruixes. La investigació conclou que els primers judicis sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu, on es va registrar la primera llei europea contra la bruixeria (s. XV). Aquest fet és determinant per mostrar la realitat de les comarques del Pirineu, on encara avui hi ha testimonis que han viscut en primera persona fenòmens relacionats amb la bruixeria als anys 50 del segle XX.

unnamed (3)

Dins d’aquest àmbit, també tenen lloc el taller ‘Plantes protectores del Pirineu: remeis populars i màgics contra les epidèmies’ i el de ‘Plantes afrodisíaques del Pirineu: filtres d’amor des de l’edat mitjana fins avui’.
 
Visites a les esglésies
En el marc de les activitats de la campanya ‘Estiueja a l’Ecomuseu’, l’entitat descentralitza les accions i proposa visites a les esglésies romàniques, incorporant enguany el Castell de València d’Àneu. Per primera vegada, als radials, una iniciativa que proposa un viatge per edificis i infraestructures de la zona per endinsar-se en les formes de vida i la història del territori, s'haurà de reservar prèviament amb la compra online. Els radials d’aquest estiu seran: l’antic monestir de Sant Pere del Burgal; les esglésies de Sant Joan d’Isil, Sant Pere de Sorpe, Santa Maria d’Àneu, Sant Just i Sant Pastor de Son; el Castell de València d’Àneu; la formatgeria la Roseta de Gavàs i la Torre de guaita d’Espot. A més, també hi haurà les activitats estivals que es facin a Casa Gassia. A l’igual que altres anys també s’estan duent a terme altres activitats com la pastorada, que permet fer una passejada amb el ramat de cabres de la Roseta de Gavàs i gaudir de les visites teatralitzades de l’Esperanceta, la pubilla pallaresa més internacional.
Més informació sobre les activitats: http://www.ecomuseu.com

unnamed (4) 
L’aspecte ‘vivencial’ de l’Ecomuseu
El director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella, subratlla la importància de “l’experiència que s’emporta el visitant, que ens està resultant la clau de l’èxit per oferir un producte cultural viscut i de qualitat. I, sobretot que sigui segur i ens permeti recuperar-nos una mica dels mesos de confinament d’on venim”. En aquesta concepció més vivencial ha estat clau el personatge de l’Esperanceta, que és qui condueix les visites teatralitzades a l’Ecomuseu i que s’ha convertit en un popularíssim personatge que atreu gran nombre de públic.
 
L’Ecomuseu, Creu de Sant Jordi
Recentment, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement al seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars des de fa més de 25 anys. El Govern ha valorat el compromís de l’Ecomuseu amb el seu entorn, demostrat a través de les activitats de dinamització social i comunitària del territori. En destaca també la seva tasca de recuperació, promoció i reivindicació de l’artesania pirinenca com a producte de qualitat, que considera que ha esdevingut motor per a la dinamització de nous mercats.
 
L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, una nova concepció
L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu neix el 1994 a partir d’una nova concepció museològica i museogràfica, on el visitant s’endinsa d’una manera activa i participa en les formes de vida del Pallars de principis de segle.
 
L’Ecomuseu permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s’hi han anat succeint a les darreres dècades. A diferència dels museus tradicionals, l’Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s’escampa territori enllà per tal d’explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles de l’Àneu.

Més a Pallars Sobirà