RECONEIXEMENTS

Sort ret homenatge als taxistes de la línia de transport a la demanda 'Passem el Cantó'

La celebració també ha servit per presentar el conte “L'home encantat del Port del Cantó”, de Josep Colom i Momo Bolaños.
Passem el cantó acte reconeixement 1
photo_camera Sort ret homenatge als taxistes de la línia de transport a la demanda 'Passem el Cantó' / @lionelpla

La  sala de plens de l'Ajuntament de Sort ha acollit, aquest dissabte, l'homenatge als taxistes de “Passem el Cantó” amb motiu del 27è aniversari del servei de transport públic a la demanda que uneix el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell. Els protagonistes d'aquest servei han estat: Josep Colom, Marcos López, Mari Carme Garcia, Cristina Rodríguez, Lluís Obiols, Teresa Andreva, Víctor Fabró, Salva Gallego, Pepito Cortina, Aitor Soto i Pau Colom.

La celebració també ha servit per presentar el conte “L'home encantat del Port del Cantó”, de Josep Colom i Momo Bolaños. Tot seguit, ha tingut lloc una taula de debat amb la participació d’Agustí López, impulsor de la línia Passem el Cantó; Jordi Pasques, periodista i escriptor; Josep Colom, taxista del servei Passem el Cantó i autor del conte L’home encantat del Port del Cantó; i com a coordinador de la taula Xavier Ripoll, de MAITANT Edicions, fotògraf i activista cultural.

Passem el cantó acte reconeixement 3
josep Colom durant l'acte de reconeixement als taxistes de la línia 'Passem el Cantó' / @lionelpla

Durant l’acte commemoratiu, el taxista Josep Colom, figura clau en aquesta línia, acompanyat d’altres veterans taxistes, han arrancat molts somriures entre els assistents amb les anècdotes acumulades en 27 anys de ruta.

“L'home encantat del Port del Cantó”

El conte “L'home encantat del Port del Cantó” de Josep Colom, amb il·lustracions de Momo Bolaños i editat per Maitant Edicions, explica que fa una tartera d’anys, quan encara no hi haví carreteres, ni pastors, ni cabres, ni vaques, ni auvelles. Quan els camins eren vials amb moltes marrades on hi passaven llops, cérvols, porcs fers, quineus, gatillops, llebres, conills i tota mena de feres salvatgines; on els caçadors, durant lo dia, transitaven buscant rastres i cagueles pra caçar-los. Duven uns barrons llargs i retjos acabats amb punxa que havín esmolat amb una pedra de sílex.

Passem el cantó acte reconeixement 2
Durant l'acte ha actuat el grup musical 'La Banda del Peirot' / @lionelpla

El títol del conte fa referència al menhir que hi havia al cim del port del Cantó que separa les comarques del Pallars Sobirà i Alt Urgell que es va fer malbé al fer la pista de Biscarbó. La rèplica es va inaugurar l’any 2017 gràcies a veïns i veïnes de les dos comarques. Els beneficis de la venda d'aquest llibre es destinaran a l'Associació Contra el Càncer del Pallars Sobirà.