CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Sort celebra una baixada simbòlica de falles amb dos representants de cada poble del municipi

Cada fallaire ha sortit del seu poble i s'han trobat tots a Sort guardant les distàncies físiques i de seguretat
Pla obert dels fallaires cremant les falles a Sort, el 20 de juny de 2020. (Horitzontal)
photo_camera Fallaires cremant les falles a Sort, aquest dissabte/Marta Lluvich

Sort fa tot just tres anys que ha recuperat la festa de les falles, tot i haver-hi documentació que acredita la baixada de falles al municipi l'any 1919. Aquest any s'ha suspès la tradicional baixada de falles oberta a tothom i que reunia més de 200 persones i s'ha substituït per un acte més simbòlic. Dos representants de cada poble del municipi (un total de 15) han portat una falla. Ja a mitja tarda han començat a caminar els del poble més lluny de Sort i a mesura que avançava el camí anaven recollint a la resta de fallaires a cada poble. Finalment, s'han reunit amb tres pobles (Olp, Pujalt i Bressui) i han començat la baixada nocturna que els veïns de Sort han pogut veure des de casa seva.

Pla obert de fallaires baixant les falles enceses a Sort, el 20 de juny de 2020. (Horitzontal)

(Foto: Marta Lluvich)

Tres serps de llum han anat baixant muntanya avall fins a trobar-se totes a Sort. L'esperit d'aquesta baixada atípica ha estat "La unió dels pobles és la base de la nostra força".

En arribar tots a Sort i cremar les falles a la foguera, la festa s'ha donat per acomiadada amb el cant dels Segadors i la cançó dels fallaires de Sort, recollida el 1919 per Higini Anglès al llibre 'La nit de sant Joan' de Josep Romeu.

Aquesta nova fórmula de baixada de falles es pretén mantenir en pròximes edicions i que puguin ser molts més veïns de cada poble els que s'uneixin a la festa.

Més a Pallars Sobirà